Trosset ordre for å beskytte Clinton

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Bill Clintons medarbeidere i Det hvite hus så det som sin plikt å beskytte presidenten mot seg selv. De måtte trosse ordre fra Clinton for å hindre at det de mistenkte for å være en sexskandale skulle bli offentlig kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialanklager Kenneth Starrs rapport tegner et avslørende bilde av en president med alvorlig karakterbrist, skriver Washington Post søndag. Dette portrettet er langt mer ødeleggende for Bill Clinton enn lumre sexdetaljer og beskyldninger om kriminell atferd.

Etter at Clinton hadde begynt forholdet til Monica Lewinsky, ble det hvisket blant Secret Service-agentene: Hvem er denne unge kvinnen som kommer og går i Det ovale kontor?
Og presidenten løy for staben hver gang Monica ble omtalt.

Kaos og skandaler

Alle følte at kaos og skandaler kokte under overflaten. Kaoset var Clintons eget verk. Han laget omfattende dekkoperasjoner for å få Monica inn i Det hvite hus eller inn på sitt kontor.

Staben observerte at Clinton hastet inn på kontoret når Monica var i anmarsj, og det var de nærmeste medarbeiderne som sørget for å få Monica overført til Pentagon. Sjansene Clinton tok var altfor store, og flere av medarbeiderne ville svarteliste Monica.
Når verdens mektigste mann bruker sin makt til å smugle en elskerinne usett forbi livvakter, framstår presidentembetet nærmest som latterlig, skriver Washington Post. Avisa viser også til en episode beskrevet i Starrs rapport, hvor Clinton lot den mexikanske presidenten Ernesto Zedillo vente i Det hvite hus mens han var sammen med Monica i sitt kontor.

Brutt tillit

De åtte månedene som er gått siden skandalen ble en realitet, har vært et mareritt for mange i staben. De har ikke visst hva som foregikk på presidentens kontor, men de hadde sine mistanker.

Det var først 17. august Bill Clinton bekreftet denne mistanken.

Washington Post spør om det noen gang kan bygges et tillitsforhold mellom Clinton og hans stab igjen.

Clinton har en lang historie i å sno seg unna problemer, se seg selv som offer, ønske å tilfredsstille omgivelsene, tildekke pinlig seksuell oppførsel, bedrive selvbedrag og underlige manipuleringer med ord for å få egen versjon av en historie til å stemme, skriver David Maraniss i Washington Post.
Maraniss er forfatteren av Clinton- biogafien «First in his Class».

- Dette atferdsmønstret er kjernen i anklagene mot presidenten, og paradoksalt nok også det som står sterkest i forsvaret av ham, skriver Maraniss.

Blir Bill Clinton nå tiltalt for å være Bill Clinton? spør Maraniss. Han viser til at det som har vært Clintons mønster når han blir angrepet eller truet, nå kan føre ham til riksrett.

Hele Clintons karriere er basert på definisjon av ord:

Da Gennifer Flowers i 1992 fortalte at Clinton hadde vært elskeren hennes i 12 år, sa han at historien var usann og viste til de 12 årene, ikke til forholdet. Da han forklarte hvorfor han hadde sagt «I never slept with her», sa han at det var fordi han aldri hadde sovnet sammen med henne.
At han aldri inhalerte en marihuana-sigarett, er viden kjent. Alle uttalelsene viser at han snor seg rundt sine egne ord.

Det gjør han også nå når det gjelder definisjonen av sex i Lewinsky-saken.

- Starr har basert alle sine 11 ankepunkt på at Clinton er en lystløgner og at han vet at han lyver. Clinton unngår ansvar ved å bruke et meget bevisst og teknisk språk som kan virke til hans fordel i anklagene om å ha løyet under ed i Paula Jones-saken, skriver Maraniss.