Trøst for Jagland en uke før valget

Arbeiderpartiet og Venstre går klart fram på dagens politiske barometer som MMI har gjort for Dagbladet. Målingen må komme som en meget kjærkommen oppmuntring for to partier som hittil ikke har hatt så mye å glede seg over i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I innspurten av valgkampen foretar MMI ukentlige målinger for Dagbladet, og endringene fra forrige uke er forholdsvis store. Både Høyre og Fremskrittspartiet går klart tilbake.

Imidlertid viser bakgrunnstallene at det først og fremst er usikkerheten som preger velgerne vel en uke før valget.

Mer enn en tredjedel av velgerne har ennå ikke bestemt seg eller svarer at de ikke skal stemme. Det kan bety en like dårlig valgdeltakelse som for fire år siden, da bare 62 prosent møtte fram.

Oppmuntring

Det må også understrekes at MMI spør om hvilket parti man vil stemme på ved stortingsvalg. Som kjent kan avvikene være ganske store mellom riks-og lokalvalg.

Likevel er dagens måling en oppmuntring for Thorbjørn Jagland og Lars Sponheim.

Arbeiderpartiets framgang er på 2,6 prosentpoeng. Partiet har hatt negativ utvikling på MMIs barometer siden januar, da det lå tett opp til 40 prosent. Venstres framgang på 2,3 prosentpoeng er bortimot en fordobling av partiets oppslutning forrige uke. Det er det vanskelig å finne noen forklaring på.

Usikkert

Den eneste sikre konklusjonen som kan trekkes av dagens måling er at ingen partier ennå kan kåres som vinner av årets valgkamp. Her er det åpent løp inn mot målstreken.

Det er tydelig at ingen partier har truffet den store saken som engasjerer den brede velgerskaren. Hvis vi sammenlikner med resultatet fra forrige lokalvalg. er det Høyre som ligger an til å bli den store taperen i år, med Senterpartiet hakk i hæl.

Odd Roger Enoksens parti kan jo bli bortimot halvert sammenliknet med det gode valget i 1995, da det fortsatt var noe igjen av EU-effekten.

Fremskrittspartiet blir vinneren nok en gang, mens Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti også kommer inn i kommunestyrer og fylkesting med større grupper enn sist.

Målingen er utført i tidsrommet 30.8.- 2.9. blant 604 velgere.