Trøste og bære

Det er lettere å kutte røyken enn velferdsgoder. Det er mulig Dagfinn Høybråten må ty til alkoholen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sosialmedisiner

Per Fugelli jublet da han hørte at Dagfinn Høybråten gikk av som helseminister. Han sa han følte seg friskere allerede. Fugelli har åpenbart ingen omtanke for rusmisbrukere, uføretrygdede og fattige, som Høybråten nå skal få inn i folden. Her holder det ikke med Nicorette. Det må kraftigere lut til for å få dem til å holde opp med det der.

Det nye superministeriet er en overmoden idé. Å samle arbeid og trygd i ett departement er rasjonelt både for politikere, byråkrater og brukere. I utgangspunktet kan det synes som KrF har gjort et kupp når den handlekraftige partilederen blir satt til å bestyre regjeringens trøste og bære-politikk. Her ligger sakene som har gitt den frafalne KrF-velger hjertekval under Høyre-statsrådens harde regime, og nå har partiet fått en gyllen sjanse til å profilere sine omsorgsfulle verdier foran neste års valg.

Eller har Høyre

lagt et gjøkegg? Ikke overraskende er det tre Høyre-statsråder som har unnfanget det nye superdepartementet og nå overlater til KrF å klekke det ut. Her skal KrF ansvarliggjøres og fronte en varslet innstramming av trygdeordninger. Det er bred enighet på Stortinget om at «noe må gjøres» med galopperende trygdeutgifter, men minister etter minister har knekt nakken på den tunge og tilsynelatende uløselige oppgaven med å samordne, målrette og kutte i velferdstilbud. Vårens politiserte streiker var bare et forvarsel om den tøffe kampen som vil stå om den norske velferdsstaten i åra som kommer. Da vil det bli enda tydeligere at Sosialdepartementet er regjeringens uriaspost.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer