Trøste og bære

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen rykker stadig nærmer, til Oslo Børs og helt opp i sofaen. I Dagsavisen kan vi lese at vi i harde tider trøster oss med nye puter. Ifølge ekspertene møter vi børskrakk og rentesjokk med innkjøp av puter, tepper, stearinlys, pynt og et lite malingsstrøk. Når mette Norge tar en pause fra kjøpefesten, stuper salget av hytter, designkjøkken og flatskjermer. Vi må ty til det ekspertene kaller småkos og «fattigdomsluksus». (Sjekk begrepet! Ordet «fattigdom» får en helt ny betydning!) Når man ikke har råd til sofa til 35 000 blir et par puter plaster på det vonde kjøpesåret. I stedet for ny bil, blir det stearinlys og kos.

Puter er uansett en kvinnegreie. Damer i alle aldere elsker å pynte opp kåken med puter. Menn skjønner ikke poenget. Lyse, romantiske puter før sommeren, og vips, tilværelsen blir shabby chic. Et par burgunder fløyelsputer på soverommet og grrrr…villdyret våkner. Koselige puter på barnerommet, stilige puter på hagestolene, puter her, der, overalt. De siste åra har norske kvinner investert mange aksjefond i puter. Puta har gjort et realt comeback, jo større, jo bedre, jo dyrere, jo mer kos.

Puter = kos & trøst. Noen puteminner: Bestemors broderte puter. Jenter på 15 som sipper urtete på golvet – på puter. Venner på 22 som gulper rødvin – i putekroken. Kvinner i alle aldere som med jevne mellomrom befinner seg hulkende på senga eller sofaen mens vi holder krampaktig rundt ei myk pute som blir søkk våt av våre tårer. Firkantede tekstilting erstatter kjærester, mødre og psykologer, hva skulle vi gjort uten? Fire av fem kvinner slår ikke. Vi griper heller ei pute og tviholder rundt denne når vi skal snakke om noe virkelig vanskelig. Ekspertene har helt rett: I kriser tyr vi til trøst. Denne gangen kommer vi til å kjøpe minst tre puter. Å løse private konflikter (opp) med putekrig er konstruktivt. Hvordan den finansielle putekrigen skal foregå, er jeg mer usikker på. Det er uansett best å dukke først.