Trøster Valgerd

MOLDE (Dagbladet): Valgerd Svarstad Haugland har overtatt Lars Sponheims rolle som regjeringens hoggestabbe. Det mener en svært irritert Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren går nå uvanlig langt i sitt forsvar av Svarstad Haugland, og sier til Dagbladet at han i den siste tida har hatt flere samtaler med KrF-lederen blant annet om reaksjonene etter uttalelsene om Anne Holt og Tine Kjær. I de fortrolige samtalene har han bedt henne holde motet oppe, og sagt at hun ikke må forandre seg eller ta seg nær av den svært personlige kritikken.

Utsatt

På direkte spørsmål fra Dagbladet sier han at han føler Valgerd Svarstad Haugland har blitt regjeringens nye hoggestabbe.

- Ja, jeg føler det. I en periode har Lars Sponheim vært hoggestabben, men nå har åpenbart Valgerd overtatt den rollen. Det var ufortjent mot Sponheim, og det er like ufortjent mot en så raus person som Valgerd, sier statsministeren.

Seinest mandag hadde Svarstad Haugland og Bondevik en samtale om blant annet reaksjonene og mediepresset etter KrF-lederens uttalelser i Dagbladet om Holt/Kjærs adopsjonssak. Det skapte sterke reaksjoner da hun i forrige uke sa at «ingen retter fokus mot at kunstig inseminasjon i Norge ikke er tillatt, fordi to kjendiser stiller opp».

Samtaler

- Valgerd har vært utsatt for urimelige angrep over tid. Vi har hatt noen samtaler om dette, hvor jeg har oppmuntret henne, og har sagt at hun ikke må forandre seg på noen måte. Hun er veldig direkte og impulsiv av natur, og det må hun få fortsette å være, sier Bondevik.

- Valgerd er sterk

- Du har selv følt på kroppen hva press over tid kan føre til. Er du bekymret for henne?

- Nei, hun er en sterk person, så jeg er ikke bekymret. Hvis du sikter til min sykdomsperiode, hadde den mange årsaker, deriblant tap av mennesker som sto meg nær. Det samme er ikke tilfelle for Valgerd. Men et så hardt press som hun har opplevd er slitsomt, og det er viktig å snakke om det, sier han.

Toleranse

I går dro KrF-lederen på ferie, med klar beskjed fra sjefen selv om å slappe av. Statsministeren mener det er Valgerds politiske motstandere, med Trond Giske og AUF-leder Eva Kristin Hansen i spissen, som framstår som intolerante.

- Valgerd er verken sneversynt eller moralistisk. Etter min oppfatning er det flere av hennes kritikere, deriblant Giske og AUF-leder Hansen, som framstår som intolerante. Gjennom sine uttalelser har de vist manglende respekt for andres oppfatninger, sier han.

Farlig

Bondevik har en klar teori om hvorfor hans partileder skaper et så stort engasjement.

- For mange kan hun nok virke som en farlig politisk motstander. Hun har vært hovedansvarlig for å gjøre KrF til et moderne parti, blant annet gjennom sin kamp for likestilling og ved å være en moderne kvinne.

Hun har gjort en kjempejobb både som statsråd og partileder. Derfor mener jeg hun har fått ufortjent hard medfart den siste tida, sier Kjell Magne Bondevik.

TIL FORSVAR: Statsminister Kjell Magne Bondevik går nå uvanlig langt i å forsvare Valgerd Svarstad Haugland. Han mener hun har blitt utsatt for et urimelig hardt press over tid.