- Trøtte, coladrikkende og junkfood-etende dataunger

Norske skolebarn blir svakere, feitere og sykere ifølge rektorer Dagbladet har snakket med.

ØKENDE PROBLEM: På spørsmål om overvekt og manglende fysisk aktivitet er et økende problem i skolen, svarer 152 av 240 rektorer et rungende «Ja!». Foto: ROBERT S. EIK
ØKENDE PROBLEM: På spørsmål om overvekt og manglende fysisk aktivitet er et økende problem i skolen, svarer 152 av 240 rektorer et rungende «Ja!». Foto: ROBERT S. EIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): På spørsmål om overvekt og manglende fysisk aktivitet er et økende problem i skolen, svarer 152 av 240 rektorer et rungende «Ja!».

— Det er for mange trøtte coladrikkende og junkfood-etende dataunger som sitter ved pc-en for lenge om kveldene, sier rektor ved Selje skole i Sogn og Fjordane, Ole Bosnes, til Dagbladet. Svært mange peker på en klar sammenheng mellom at mange barn beveger seg lite og svakere faglige resultater.

— Hjemme sitter mange med laptopen i fanget, tv-en på og radioen i bakgrunnen. Det flakkende inntrykksbildet gjør at de lett blir utålmodige når de kommer til skolen og skal konsentrere seg om oppgaver over tid, sier rektor ved Runni ungdomsskole, Hilde Marie Schjerven, til Dagbladet.

MÅ TILRETTELEGGE: — Man må tilrettelegge for mer varierte fysiske aktiviteter, sier rektor Hilde Marie Schjerven ved Runni ungdomsskole til Dagbladet. Her spiller hun basket med spreke elever. Foto: Bjørn Langsem.
MÅ TILRETTELEGGE: — Man må tilrettelegge for mer varierte fysiske aktiviteter, sier rektor Hilde Marie Schjerven ved Runni ungdomsskole til Dagbladet. Her spiller hun basket med spreke elever. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

— Zapper bort— Mange barn «zapper» seg vekk fra temaene eller fagene de ikke liker eller føler de ikke mestrer. For flere er gym et slikt fag, sier Schjerven.

Rektor Jostein Malvin Valen ved Lid skole i Sveio kommune mener at utviklingen de siste tiåra er entydig.

SÅRBAR HELSETILSTAND: - Det fører til passivitet, dårlig og sårbar helsetilstand, endret og økende pleie- og omsorgsbehov, sier Oddmund Paulsen, rektor ved Åkra ungdomsskole. Foto: Harald Nordbakken/ Haugesunds Avis.
SÅRBAR HELSETILSTAND: - Det fører til passivitet, dårlig og sårbar helsetilstand, endret og økende pleie- og omsorgsbehov, sier Oddmund Paulsen, rektor ved Åkra ungdomsskole. Foto: Harald Nordbakken/ Haugesunds Avis. Vis mer

— Over tid har en gammel lærer som meg sett at elevene er mindre utholdende og har svakere muskulatur i armer og bein, sier Valen til Dagbladet.

Det er i løpet av den siste uka Dagbladet har sendt e-poster til 2500 rektorer fra norske grunnskoler over hele landet. Rektorene ble blant annet bedt om å bedømme situasjonen i Skole-Norge etter fem år med rødgrønn regjering.

Valen legger mye av ansvaret på foreldrene og kjøring til skolen.

GATEKJØKKEN: Malén Lassen og Kevin
Augestad Olsen synes det er greit å bruke
gatekjøkken når sulten melder seg.
Foto: Torbjørn Berg
GATEKJØKKEN: Malén Lassen og Kevin Augestad Olsen synes det er greit å bruke gatekjøkken når sulten melder seg. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

— Barna kjøres til skolen hele året selv om de bor nærmere enn to kilometer, som er vår grense for skolebuss, sier Valen.

— Krasse ord om KristinSom Dagbladet skrev tirsdag, mener 154 av de 240 rektorene som svarte at det er blitt vanskeligere å drive skole de siste åra. Bare 20 rapporterte til Dagbladet at det er blitt lettere å være rektor i norsk skole. Dagen etter fortalte rektorene Dagbladet at de oppfatter kunnskapsminister Kristin Halvorsen som «usynlig, intetsigende,vaklende og usikker».

FLAKKENDE BLIKK:— Hjemme sitter mange med laptopen i fanget, tv-en på og radioen i bakgrunnen. Det flakkende inntrykksbildet gjør at de lett blir utålmodige når de kommer til skolen og skal konsentrere seg om oppgaver over tid, sier rektor ved Runni ungdomsskole, Hilde Marie Schjerven, til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem.
FLAKKENDE BLIKK:— Hjemme sitter mange med laptopen i fanget, tv-en på og radioen i bakgrunnen. Det flakkende inntrykksbildet gjør at de lett blir utålmodige når de kommer til skolen og skal konsentrere seg om oppgaver over tid, sier rektor ved Runni ungdomsskole, Hilde Marie Schjerven, til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

125 av 240 var negative til SV-lederens innsats så langt. Men aldri har vel rektorene vært så samstemte som når det kommer til skolebarnas fysiske helse.

Smitteeffekt— Jeg opplever som rektor at overvekt og fedme som resultat av dårlig kosthold, fører med seg større plager i form av direkte sykdommer som astma, diabetes og konsentrasjonsvansker, sier Svare Merle, rektor ved Tydal barne-og ungdomsskole.

ZAPP: — Mange barn «zapper» seg vekk fra temaene eller fagene de ikke liker eller føler de ikke mestrer. For flere er gym et slikt fag, sier rektor ved Runni ungdomsskole, Hilde Marie Schjerven. Foto: Bjørn Langsem.
ZAPP: — Mange barn «zapper» seg vekk fra temaene eller fagene de ikke liker eller føler de ikke mestrer. For flere er gym et slikt fag, sier rektor ved Runni ungdomsskole, Hilde Marie Schjerven. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

I Arendal mener rektor Harald Rosenvinge at barna i stadig større grad deles i to grupper: En der aktiv fritid står i sentrum og en gruppe der det er totalt fraværende.

Rosenvinge har jobbet i skolen siden 1977 og vært rektor i 18 år. I dag leder han Stinta barne- og ungdomsskole med 500 elever.

- VOKSENDE PROBLEM: - Dette er avgjort et voksende problem. Mange elever sliter med skolehverdagen, både faglig og kroppslig, fordi de sliter med vekta, sier rektor ved Tangen skole, Jan Kåre Stedje (t.v.). Foto: Sogn Avis.
- VOKSENDE PROBLEM: - Dette er avgjort et voksende problem. Mange elever sliter med skolehverdagen, både faglig og kroppslig, fordi de sliter med vekta, sier rektor ved Tangen skole, Jan Kåre Stedje (t.v.). Foto: Sogn Avis. Vis mer

— Mange elever har et veldig mangelfullt kosthold. Samtidig har vi en gruppe som aldri har vært sprekere og sunnere. Du kan si at vi har fått en kamelkurve med to pukler, det er ikke slik at det store flertallet er gjennomsnittlig spreke, sier Rosenvinge, som er utdannet sosialøkonom.

Flere rektorer har sett seg lei på politikere og foreldre som krever at «skolen må ordne opp» når det er bekymring for de små.

- DÅRLIG SELVBILDE: - Flere elever er i dårligere fysisk form og har negativ selvbilde når det gjelder kroppen, sier rektor ved Sagvåg skole, Lars Bakka. Foto: Privat
- DÅRLIG SELVBILDE: - Flere elever er i dårligere fysisk form og har negativ selvbilde når det gjelder kroppen, sier rektor ved Sagvåg skole, Lars Bakka. Foto: Privat Vis mer

— Dette er et samfunnsproblem som ikke kan løses gjennom skolen. Vi ser at de samme elevene det kreves fysisk aktivitet for, blir kjørt til skolen av sine foresatte. Da er det ofte snakk om en kilometer vei til skolen, sier rektor Arve Antonsen ved Straumen skole.

- Lettvint med burger— Jo, jeg spiser både hamburger og kebab, eller såkalt junkfood. Det er ikke alltid jeg rekker hjem til måltidene, forteller Kevin da Dagbladet treffer ham og venninnen Malén Lassen (15) utenfor Bergby´s på Down Town handlesenter i Porsgrunn.

- FEDME OG PASSIVITET: - Fedme og passivitet følger velstanden i samfunnet, sier rektor ved Ibestad barneskole, Rolf-Kristian Roll. Foto: Privat
- FEDME OG PASSIVITET: - Fedme og passivitet følger velstanden i samfunnet, sier rektor ved Ibestad barneskole, Rolf-Kristian Roll. Foto: Privat Vis mer

De to tar en pause fra tentamen og musikkprøver. Da kan det passe å runde av gatekjøkkenbesøket med litt iskrem, mens de snakker om løst og fast.

— Men jeg spiser ikke kjøtt altså, understreker Malén. Men begge to kan fortelle at det i venneflokken er svært vanlig å benytte seg av hurtigmaten fra byens gatekjøkken når det er tid for mat. Ingen av dem har imidlertid reflektert over at hurtigmat og lite regelmessige spisevaner har innflytelse på både aktivitetsnivå og vekt.

TRØTTERE: - Elevene er trøttere og dårligere koordinering gir økende lese og skrivevansker. Dårlig fysikk gjør at elevene blir tidligere tratter og orker mindre, sier rektor ved Åheim skole, Lena M. Landsverk Sande. Foto: Privat
TRØTTERE: - Elevene er trøttere og dårligere koordinering gir økende lese og skrivevansker. Dårlig fysikk gjør at elevene blir tidligere tratter og orker mindre, sier rektor ved Åheim skole, Lena M. Landsverk Sande. Foto: Privat Vis mer

— Og har vi gym på skolen, så er vi også med på det, forsikrer Malén og Kevin.
oppgaver over tid, sier rektor ved
Runni ungdomsskole, Hilde Marie
Schjerven, til Dagbladet.
— Zapper bort
— Mange barn «zapper» seg vekk
fra temaene eller fagene de ikke liker
eller føler de ikke mestrer. For
flere er gym et slikt fag, sier
Schjerven. Rektor Jostein Malvin
Valen ved Lid skole i Sveio kommune
mener at utviklingen de
siste tiåra er entydig.
— Over tid har en gammel lærer
som meg sett av elevene er mindre
utholdende og har svakere
muskulatur i armer og bein, sier
Valen til Dagbladet. Det er i løpet
av den siste uka Dagbladet har
sendt e-poster til 2500 rektorer
fra norske grunnskoler over hele
landet. Rektorene ble blant annet
bedt om å bedømme situasjonen i
Skole-Norge etter fem år med
rødgrønn regjering.
Valen legger mye av ansvaret
på foreldrene og kjøring til
skolen.
— Barna kjøres til skolen hele
året selv om de bor nærmere enn
to kilometer, som er vår grense for
skolebuss, sier Valen.
— Krasse ord om Kristin
Som Dagbladet skrev tirsdag, mener
154 av de 240 rektorene som
svarte at det er blitt vanskeligere å
drive skole de siste åra. Bare 20
rapporterte til Dagbladet at det er
blitt lettere å være rektor i norske

UNNGÅR KROPPSØVING:
— Jeg ser tydelig at mange har
unngått kroppsøving
og at flere av disse
elevene er overvektige.
Faget må i
stor grad tilpasses,
slik at elevene blir
motivert til å delta,
sier konst. rektor ved
Den Alternative
skolen i Asker, Jan
Leween Stien.
UNNGÅR KROPPSØVING: — Jeg ser tydelig at mange har unngått kroppsøving og at flere av disse elevene er overvektige. Faget må i stor grad tilpasses, slik at elevene blir motivert til å delta, sier konst. rektor ved Den Alternative skolen i Asker, Jan Leween Stien. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer