MØTER CAMPINGLEDELSEN: Knut Arild Hareide fikk høre saken fra Justøyfamiliens bibelcamp. Foto: Privat
MØTER CAMPINGLEDELSEN: Knut Arild Hareide fikk høre saken fra Justøyfamiliens bibelcamp. Foto: PrivatVis mer

Trøtte naboer lei av kristenbråk og fikk stengt lydanlegg ved bibelcamp. KrF-Hareide reagerer: - Det er hårreisende

Naboene ville ikke vende det andre kinnet til. Bønnemøter og kristentaler sommeren gjennom ble for sterk kost. Nå må Justøyfamiliens bibelcamp stenge lydanlegget fire kvelder i uka. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frustrerte naboer har satt en stopper for Justøyfamiliens bibelcamp i Lillesand. Bibelfestivalen, som har holdt lovsangen gående i 52 år, må umiddelbart kutte i sine musikalske bønnemøter og religiøse taler, melder Fædrelandsvennen.

Bibelcampen, som varer 37 dager i sommer, har fått pålegg fra Fylkesmannen om å holde sitt lydanlegg stengt tre av syv dager i uka, deriblant fredagen og lørdagen, som er campens best besøkte kvelder. Søndagen holdes fortsatt hellig, og der gis bibelcampen lov til å bruke lydanlegget.

Bibelcampen får også lov til å ha musikk under sin lørdagsnattverd i vannkanten, ettersom den ikke sjenerer naboene.

I fjor hadde Justøyfamiliens bibelcamp 25 000 besøksdøgn, i tillegg til mange lokale gjester som oppsøker det kristne miljøet sommeren gjennom.

Hareide raser

Det er klager fra to naboer som har vunnet fram hos Fylkesmannen. De hevder lydanlegget på bibelcampen fratar dem nattesøvn og ødelegger hyttekosen.

KrF-leder Knut Arild Hareide steiler over beslutninga.

- Det er hårreisende, sier han til Dagbladet på telefon fra nettopp Justøyfamiliens bibelcamp.

Han var på Justøya i går og benyttet da det omdiskuterte lydanlegget for å tale til bibelcampens gjester. Hareide forteller at «campen var på Justøya lenge før hyttene, for å si det sånn» men understreker at «det er lov å klage» og at han vender det andre kinnet til naboene som klager.

Det er dermed Fylkesmannens saksbehandling han reagerer på.

MØTER BIBEL-BRÅKMAKERNE: Knut  Arild Hareide møter her ledelsen i Justøyfamiliens bibelcamp, som altså lager for mye støy for noen av naboenes smak. Foto: Privat
MØTER BIBEL-BRÅKMAKERNE: Knut  Arild Hareide møter her ledelsen i Justøyfamiliens bibelcamp, som altså lager for mye støy for noen av naboenes smak. Foto: Privat Vis mer

- Det er slett saksbehandling. Fylkesmannen har ikke satt seg inn i saken, ikke besøkt campen, ikke tatt lydprøver. I sum så opplever jeg at Fylkesmannen nå sier at den typen aktivitet som Justøyfamiliens bibelcamp er erklært uønsket. Det gjør Lillesand kommune og folk her dypt ulykkelige, hevder han.

Fylkesmannen opplyser til Dagbladet at dette ikke stemmer, og at man har tatt flere lydprøver fra bibelcampen. De vedgår å ikke ha besøkt campen mens bibelcampen pågår.

Lover politisk oppfølging

KrF-lederen kommer videre med løfter om å forfølge saken politisk.

- Dette er barne- og ungdomsarbeid for folk flest. Det er en camp med et kostnadsnivå som gjør at de aller fleste har mulighet til å ta del i aktivitetene. Derfor kommer vi til å forfølge denne saken politisk, lover Hareide.

- Hadde du reagert like steilt dersom dette ikke var en kristen sommercamp?

- Ja, dette er et prinsipielt engasjement fra min side. Uansett om du er kristen eller ikke, er frivillighet en rikdom vi må ta vare på.

TALTE PÅ BIBELCAMPEN: Knut Arild Hareide brukte det omdiskuterte lydanlegget flittig da han besøkte campen. Foto: Privat
TALTE PÅ BIBELCAMPEN: Knut Arild Hareide brukte det omdiskuterte lydanlegget flittig da han besøkte campen. Foto: Privat Vis mer

Han avviser også at støynivået ved Justøyfamiliens bibelcamp er sjenerende høyt. De som heier på Jesus bråker ikke mer enn dem som heier på Island, skal vi tro Hareide.

- Det er like mye støy her under bønnemøtene som det er fra noen som sitter og heier på en fotballkamp, bedyrer KrF-lederen.

- Vi har vært på befaring

Ved kontoret til Fylkesmannen i Aust-og Vest-Agder avviser man påstander om slepphendt saksbehandling.

- Vi har vært på befaring og det ligger mange støymålinger bak dette vedtaket. Det stemmer at vi ikke har vært der på befaring under selve campen, men det er ikke nødvendig for Fylkesmannen å være der under campen for å fatte et vedtak, sier Lasse Svenstrup Andersen til Dagbladet.

Han avviser muligheten til å kommentere Hareides utspill direkte, og understreker at han kommenterer saken generelt.

Jesus og Palmesus

Det er Svenstrup Andersen som har behandlet saken for Fylkesmannen. Han påpeker at pålegget om begrensninger på lydanlegget ikke er så alvorlig som mange hevder.

- Det framstår som om Justøyfamiliens bibelcamp må legge ned og at dette er et fullstendig uventet vedtak fra oss, men slik er det ikke. Vi har varslet dette i over et år, og de får bruke lydanlegget fire av syv dager i uka, tillegg til en nattverd med lydanlegg på lørdagen. Det vi har sagt er at de må holde lydanlegget stengt i hovedteltet tre dager i uka. Hver fredag, hver lørdag og én valgfri dag i uka, sier han.

Svenstrup Andersen avviser også at Fylkesmannen nå i praksis stanser hele bibelcampen. Han sier det er klar forskjell på hva slags støy som forventes av en kort festival, som Palmesus som gikk av stabelen på Sørlandet i helga, og en bibelcamp som varer sommeren gjennom.

- Det er ikke snakk om å stanse bibelcampen på noe som helst vis, men å begrense bruken av lydanlegget noe. Det som er avgjørende i en slik sak er lengden på arrangementet. Bibelcampen går over 37 dager, Palmesus i Kristiansand går over tre. Naboene har reagert spesielt på lydprøver som de mener løper over hele dagen, band som kommer og går til test. Naboene opplever ikke at dette varer i en time på kvelden, slik campingledelsen viser til, avslutter han.

(Saken fortsetter under bildet)

TIL KAMP FOR LYDANLEGGET: Knut Arild Hareide og Hanne Risvold står på Justøyfamiliens bibelcamp i Lillesand onsdag ettermiddag. Foto: Privat
TIL KAMP FOR LYDANLEGGET: Knut Arild Hareide og Hanne Risvold står på Justøyfamiliens bibelcamp i Lillesand onsdag ettermiddag. Foto: Privat Vis mer

Opprørt bibelcampsjef

Hanne Risvold leder programkomiteen på bibelcampen. Hun beskriver saken som «ganske utrolig».

- Og det er ekstra alvorlig siden vi fikk beskjeden så seint, i brev bare to dager før oppstart, da vi hadde rykket inn annonse og alt. Men vi har møtt velvilje overalt, og fått bruke Lillesand kommune sin kirke. Det er jo ganske utrolig at vi ikke får bruke lydanlegget når vi har topptalere og artister, sier Risvold til Dagbladet.

Risvold sier hun «har respekt» for naboenes opplevelse av saken, selv om hun ikke er enig.

- Men det er ikke lett å ha arrangement for et tusen mennesker helt lydløst. Dette er en rolig plass, det er derfor barnefamilier og eldre kommer igjen og igjen til bibelcampen. De sier at her er det rolig, her er det trygt, hevder Risvold.

- Campen din er jo en bibelcamp. Tror du Jesus og tro har noe med saken å gjøre?

- Tro kan jo utfordre noen, men jeg kan ikke vite hva som er bakgrunnen, siden Fylkesmannen ikke har sagt noe om det.

- Synd for dem, bra for oss

Nabo Geir Lae Solberg er én av dem som har klaget på campen. Han er glad for å endelig «få litt fred og ro».

- Når man har en religiøs festival som varer i fem uker, og som ikke har kontroll på lydbildet, så blir det plagsomt, sier han til Fædrelandsvennen.

På spørsmål om hva han tenker om at klagen hans rammer de som går på bibelcampen, svarer Solberg slik:

- Det er synd for dem og bra for oss som endelig har fått litt fred og ro.

FØRSTEMANN: Knut Arild Hareide deltok på Pride- paraden i Oslo sentrum. Han er den første KrF-lederen som gjør dette. Video: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer