Troverdig klimapolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) har i et par dager skapt full forvirring om skjebnen til gasskraftverket på Kårstø. Han bekreftet først rapporter om at han ville foreslå å utsette CO2-rensing av gasskraftverket. Han ville bruke erfaringene fra CO2-renseanlegget på Mongstad, som skal stå ferdig i 2014, før det bygges noe på Kårstø. Et annet hensyn synes å være at han ville vente til norsk teknologi er på høyde med teknologi som allerede finnes i utlandet, noe som på litt sikt kan gi et løft for norsk industri.

I går ettermiddag avviste han det hele som «avispåstander» og sier regjeringen vil ha full CO2-rensing fra 2012. I kjølvannet av SV-bråk rundt norsk bidrag til Afghanistan, syntes avklaringen lovlig sein. I Soria Moria-erklæringen heter det at det skal opprettes et fullskala anlegg for fjerning av CO2 på Kårstø og at målet er rensing fra 2009. Det sterkt forurensende gasskraftverket skal settes i drift fra høsten 2007. Det som siden har skjedd er at Norges Vassdrags- og Energiverk, NVE, før jul meldte i en rapport at det ikke er mulig å få til rensing av Kårstø før i 2011 eller 2012. Da vil rensing kunne etableres med eksisterende japansk eller amerikansk teknologi. Siden har Aker Kværner kommet på banen med løfter om å utvikle en ny og bedre teknologi som kan være klar til å tas i bruk fra 2014.

Enoksens første utspill, som ville betydd en mangeårig utsettelse, rakk å utløse skarpe reaksjoner både hos regjeringspartner SV og i miljøbevegelsen. I SV forsøker man å praktisere partiledelsens ferske påbud om å være lojale og holde kjeft om indre uenighet. Men flere sentrale SV-politikere har anonymt meldt inn i mediene at Enoksens forslag har skapt raseri i partiet. Tålmodigheten er på bristepunktet.

Regjeringen kan ikke fortsette å skyve klimaproblemene foran seg samtidig som den forsøker å formane oss vanlige forbrukere om å legge om til en mer klimavennlig livsstil. Det holder ikke. Hvis regjeringen vil være troverdig i miljøpolitikken må den vise lederskap og kople noen av de store grepene som må til for å redusere klimautslippene. Det haster.