SØRGET: Høyesterett brukte fire timer, som er uvanlig lenge, på å behandle saken etter at Troy Davis' advokat Brian Kammer brakte saken inn for høyesterett, få timer etter at den var avvist av en ankedomstol i Georgia. Da høysterett avviste anken, sørget Davis' støttespillere. Foto: SCANPIX/REUTERS
SØRGET: Høyesterett brukte fire timer, som er uvanlig lenge, på å behandle saken etter at Troy Davis' advokat Brian Kammer brakte saken inn for høyesterett, få timer etter at den var avvist av en ankedomstol i Georgia. Da høysterett avviste anken, sørget Davis' støttespillere. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

Troy Davis er henrettet i Georgia

- I natt har staten Georgia lynsjet en uskyldig mann, sier Troy Davis' advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I natt har staten Georgia lynsjet en uskyldig mann. I natt har vi vært vitne til en tragedie, sa én av Davis advokater, Thomas Ruffin jr., til CNN.

Davis ble henrettet kort før midnatt lokal tid med giftsprøyte, til tross for omfattende internasjonale protester og en rekke anker gjennom rettssystemet i Georgia, melder blant andre NTB og CNN. Utenfor fengselet har flere hundre motstandere av dødsstraff protestert i flere dager.

Henrettelsen skjedde etter at høyesterett avviste anken. Davis ble erklært død klokka 5.08 norsk tid.

Ble utsatt I natt ble henrettelsen av Davis utsatt, fordi avdokaten hans anket saken til høyesterett. Klokka 01.30 i natt norsk tid uttalte myndighetene lokalt at de ikke vil iverksette henrettelsen før høyesterett hadde vurdert situasjonen. Dette var fjerde gang Troy Davis fikk fastsatt et tidspunkt for sin død, for så å oppleve at henrettelsen ble utsatt i siste liten.

Høyesterett brukte fire timer, som er uvanlig lenge, på å behandle saken etter at Davis' advokat Brian Kammer brakte saken inn for høyesterett, få timer etter at den var avvist av en ankedomstol i Georgia. Men denne gangen var det ingen bønn for Davis, og høysterett aviste advokatens protester.

Dømt for drap Davis ble dømt for drapet på en politimann i Georgia i 1989, uten at det finnes fellende tekniske bevis mot ham.

Sju av ni øyenvitner som pekte ut Davis, har gått bort fra denne versjonen, og flere har fortalt at de ble truet eller presset av politiet til å støtte aktoratet. Forklaringen til et annet sentralt vitne, en fengselsinformant som hevdet at Davis hadde tilstått på tomannshånd, regnes også som lite troverdig sett med dagens øyne.

Kampanjen for å stoppe henrettelsen har vært omfattende, og blant andre tidligere president Jimmy Carter, 51 representanter i kongressen, pave Benedikt XVI, Desmond Tutu og en tidligere FBI-direktør - som ikke er motstander av dødsstraff - har støtttet begjæringene om å tilsidesette dødsdommen.

- Ikke bare ber vi USAs myndigheter og staten Georgia om å finne en måte å stoppe den tidfestede henrettelsen på, men vi mener det grundig må vurderes å omgjøre straffen, heter det i en felles uttalelse fra FNs spesialobservatører av vilkårlige henrettelser, juridisk uavhengighet og tortur, ifølge CNN.

Hans siste ord Nettstedet The Nation gjenga i går Davis' siste ord:

«Kampen for rettferdighet stopper ikke med meg. Denne kampen er for alle Troy Davis-er som ble dømt før meg, og alle de som vil komme etter meg. Jeg er ved godt mot og har bedd og i fred. Men jeg vil ikke stoppe kampen før mitt siste åndedrag. Georgia er i ferd med å ta livet av en uskyldig mann.»

Ammesty International er blant flere menneskerettighetsorganisasjoner som har kritisert avgjørelsen.

Familien til drapsofferet har liten sympati for kampanjen til støtte for Davis, etter alle ankeinstansene saken har vært igjennom, og mener aktivistene er allmenne dødsstraffmotstandere som ikke har satt seg inn i saken.

- Han har fått alle sjanser i verden, sa Anneliese McPhail, offerets mor, til nyhetsbyrået AP i natt.

Hun håpet at henrettelsen ville skje så snart som mulig.

DREPT: Davis ble henrettet kort før midnatt lokal tid med giftsprøyte til tross for omfattende internasjonale protester og en rekke anker gjennom rettssystemet i Georgia. Foto: GEORGIA DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AP Photo
DREPT: Davis ble henrettet kort før midnatt lokal tid med giftsprøyte til tross for omfattende internasjonale protester og en rekke anker gjennom rettssystemet i Georgia. Foto: GEORGIA DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AP Photo Vis mer