Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Trude (56) har fått coronaviruset

Under skiferien i Nord-Italia for to uker siden kjente Trude Ravndal (56) at hun fikk litt vondt i brystet. Tilbake i Sandnes har hun nå fått påvist coronaviruset.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Det går etter forholdene veldig bra, sier Trude Ravndal (56) fra Sandnes til Dagbladet.

Torsdag denne uka testet hun positivt på coronaviruset, og nå sitter hun i karantene på hytta sammen med mannen sin.

Trude tror hun ble smittet av viruset i løpet av en skiferie i Nord-Italia for snart to uker siden.

- Jeg aner ikke hvordan jeg fikk viruset, men lurer på om det kan ha skjedd da vi ankom flyplassen i Milano.

TESTET POSITIVT: Trude Ravndal testet torsdag denne uka positivt på coronaviruset. - Dette er nytt for alle, og ved at jeg forteller om hvordan dette er for meg, kan andre bli klar over symptomer, og viktigheten av å teste seg og holde seg unna andre inntil man har fått en klarhet i om man er smittet eller ikke, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat
TESTET POSITIVT: Trude Ravndal testet torsdag denne uka positivt på coronaviruset. - Dette er nytt for alle, og ved at jeg forteller om hvordan dette er for meg, kan andre bli klar over symptomer, og viktigheten av å teste seg og holde seg unna andre inntil man har fått en klarhet i om man er smittet eller ikke, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Fikk symptomer

Hun og mannen og fire andre venner tilbrakte ei uke i Cervinia i Aostadalen, der de sto på ski.

- Jeg kunne nesten kjenne at det slo til, sier Trude om da hun ble syk.

- Midt ute i ferien kjente jeg at jeg fikk litt vondt i brystet og at jeg ble litt svimmel. Det var ikke noe verre enn at jeg fortsatte å stå på ski. Jeg la meg tidlig, men det gjør jeg alltid på skiferie, sier hun.

SMITTET: To elever ved to skoler i Stavanger kommune er smittet av coronaviruset. Elever på samme trinn på de aktuelle skolene har fått beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag og unngå kontakt med andre. Bilder fra NRK Vis mer

Kontaktet lege

Trude er i god fysisk form. Hun trener mye og er svært sjeldent syk. Derfor kontaktet hun fastlegen sin allerede før hun dro hjem fra Italia.

- Jeg sendte ham en sms og sa at jeg følte meg frisk, men at jeg hostet litt, også spurte jeg om råd om hva jeg burde gjøre videre.

- Legen svarte meg kjapt, og anbefalte meg å ta en test da jeg kom hjem. Og takk og lov for det, sier hun.

To tester

Trude kom hjem fra Italia forrige lørdag og holdt seg hjemme den helga. Mandag denne uka ringte hun til legevakten, og fikk time for å teste seg dagen etter.

- Hvordan foregikk selve testen?

- Det var litt spesielt. Jeg kjørte bilen ned til ambulanseinngangen, der jeg først ble stående i kø. Jeg fikk ikke lov til å gå ut av bilen. Deretter kom en helseansatt ut ikledd beskyttelsesdrakt og jeg rullet ned vinduet på bilen, og ble testet i munnen med en vattpinne. Deretter kjørte jeg hjem igjen.

De andre som hun var på ferie sammen med testet seg også, og alle fikk beskjed om at de ikke var smittet.

SJELDENT SYK: Trude er svært sjeldent syk. Derfor kontaktet hun legen sin før hun reiste hjem fra Nord-Italia. Foto: Privat
SJELDENT SYK: Trude er svært sjeldent syk. Derfor kontaktet hun legen sin før hun reiste hjem fra Nord-Italia. Foto: Privat Vis mer

- Men min test klarte de ikke å tyde. De kunne ikke sikkert se om den var negativ eller positiv, selv om de kjørte den tre ganger i laboratoriet.

- Så da dro jeg tilbake og tok en ny test.

- Klokka 14.45 på torsdag fikk jeg svar. Det var en telefon der personen i den andre enden sa «Din prøve er faktisk positiv».

- Jeg ble veldig overrasket, og det tror jeg alle rundt meg også ble, særlig siden de andre jeg hadde reist med hadde testet negativt.

Litt redd

Trude beskriver oppfølgingen hun har fått og får fra helsevesenet som svært god.

- Smittevernlegen ringte meg samme kveld og gikk igjennom hva som skjer videre nå, og han vil ringe meg hver kveld for å høre hvordan jeg har det.

Hun forteller at hun nå skal være 14 dager i hjemmekarantene. Deretter skal hun ta to tester med litt tids mellomrom.

- Er du redd?

- Litt, kanskje. Men det er fordi jeg ikke er vant med å være syk. I helga skal jeg ta det rolig, slappe av og lese bok. Og til uka vil jeg jobbe hjemmefra.

Få symptomer

- Hvilke symptomer har du?

- Jeg har ikke feber og ikke hoste. Jeg har litt tungpust, men det har begynt å gå over.

Hun forteller at hun ikke har vondt i kroppen, ikke tett eller rennende nese. Hun nyser ikke og har ikke hodepine.

- Også har jeg nesten like god matlyst som vanlig, sier hun.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Trude mener det er viktig å dele erfaringer knyttet til viruset.

- Dette er nytt for alle, og ved at jeg forteller om hvordan dette er for meg, kan andre bli klar over symptomer, og viktigheten av å teste seg og holde seg unna andre inntil man har fått en klarhet i om man er smittet eller ikke.

- Tenk om jeg hadde gått ut i samfunnet og smittet en person som ikke hadde tålt det like godt som meg. Det ville jeg aldri hatt samvittighet til, sier hun.

Til sammen 113 personer i Norge har testet positivt på det nye coronaviruset, ifølge de siste oppdaterte tallene fra Folkehelseinstituttet.

Hele Norges coronakart