LANG ETTERFORSKNING: Det kan bli en langvarig etterforskning i saken som er gjenopptatt mot ordfører Trude Drevland i Bergen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
LANG ETTERFORSKNING: Det kan bli en langvarig etterforskning i saken som er gjenopptatt mot ordfører Trude Drevland i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Trude Drevland satt ut av spill til over valget

Politiet vil bruke flere uker på å få avklart om ordfører Trude Drevland i Bergen har gjort seg skyldig i noe straffbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier til Dagbladet at det er besluttet å starte etterforskning mot Trude Drevland.

- Vi sitter i møter om dette nå, men vi har besluttet å starte etterforskning. Foreløpig er det usikkert hvor lang tid etterforskningen vil ta, men det er klart at det vil kunne gå noen uker, sier Mevatne.

Det blir nedsatt en egen etterforskningsgruppe med egen påtaleansvarlig som skal undersøke alle sider av denne saken.

Ordfører Trude Drevland sier at hun ikke kjenner til avgjørelsen om etterforskning, og at hun derfor ikke kan kommentere dette.

Med flere ukers etterforskning vil valgkampen ventelig måtte gå uten at Høyres ordførerkandidat i Bergen vil delta.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen avgjorde i går at politiet må gjøre nye undersøkelser rundt Trude Drevlands kontakter med skipsreder Torstein Hagen, hennes reiser med familie og venner på hans bekostning og tilbud om et cruise for to personer fra Istanbul.

Ble først henlagt I tillegg kommer det at Drevland kontaktet sin venninne og næringsminister Monica Mæland i et forsøk på å få endret reglene i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS) slik at skipsreder Hagens nye cruiseskip kunne få seile under norsk flagg.

Bergens Tidende (BT) siterte lørdag stipendiat Mats Stenmark ved Universitetet i Oslo på at fordelene Drevland har akseptert er av betydelig verdi, og tilgodeser henne og hennes nærmeste privat. Koblingen mellom fordelen, og det engasjement Drevland har utvist til fordel for rederiet, er interessant og kan også ha en sentral betydning for spørsmålet om straffansvar.

- Helt avgjørende - Den bør derfor etterforskes nærmere, skrev Stenmark i en epost til BT.

I dag skriver Stenmark dette til Dagbladet:

- Det er etter mitt syn i tråd med straffeprosessloven at politiet nå velger å etterforske denne saken nærmere, for å avklare om det foreligger et straffbart forhold. En ordfører er kommunens øverste politiske leder, og for at befolkningen skal ha tillit til vårt demokratiske system, er det helt avgjørende at politiet har bein i nesa til å etterforske saker som denne.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne fikk i oppgave å vurdere saken etter at den først ble opprettet av økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt 28. mai i år. Allerede 1. juni valgte han å henlegge saken. Etter den tid har det kommet fram flere nyheter om Trude Drevlands kontakt og reiser på Hagens bekostning.

I går tok politimester John Reidar Nilsen kontakt med statsadvokatembetet i Hordaland for å få vurdert om det var grunnlag for å gjenoppta undersøkelsessaken. Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen svarte i løpet av få timer at saken måtte gjenopptas.

I permisjon Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier til Dagbladet i dag at det foreløpig ikke er avklart hvilken status Trude Drevland vil få under etterforskningen. Ingen personer har så langt fått status som mistenkt. Mevatne sier til Bergensavisen (BA) at han ikke vil være påtaleansvarlig under denne etterforskningen.

Ordfører Trude Drevland sendte ut en pressemelding seint mandag kveld. Der gjorde hun det klart at hun har valgt å ta en ulønnet permisjon fra og med 1. september. Permisjonen vil vare fram til politiets undersøkelsessak er avsluttet.

- Jeg ønsker ikke at undersøkelsessaken skal komme i veien for det viktige valgkamparbeidet partiet gjør. Det er Høyres politikk som skal være i fokus i valgkampen. Derfor velger jeg å ta permisjon mens politiet vurderer dette, skriver hun i pressemeldingen.

Fylkessekretær Charlotte Spurkeland i Hordaland Høyre sier at partiet gjerne skulle ha hatt Trude Drevland med under valgkampen, men at partiet respekterer hennes valg.

- Politiets undersøkelser får ta den tid det tar. Trude Drevland har selv valgt å ta denne permisjonen, sier Spurkeland.

VIL TA TID: Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier at etterforskningen mot ordfører Trude Drevland vil kunne ta noe tid, i allefall noen uker.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
VIL TA TID: Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier at etterforskningen mot ordfører Trude Drevland vil kunne ta noe tid, i allefall noen uker. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer