Trude Jacobsen tok permisjon for å hjelpe flyktninger. Nå er hun nominert til «Årets navn 2015»

Det er et helvete. Tusenvis av mennesker kommer over fra Syria via Tyrkia i små gummibåter, forteller hun.

 LESVOS:  Trude Jacobsen har hjulpet flere hundretalss flyktninger på land på den greske øya Lesvos. Foto: privat
LESVOS: Trude Jacobsen har hjulpet flere hundretalss flyktninger på land på den greske øya Lesvos. Foto: privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har fått ett helt annet syn på flyktninger etter at jeg begynt å jobbe med dette. Før så jeg på dem som en masse med mennesker som jeg ikke trengte å forholde meg til. Nå har jeg møtt menneskene, og ser hvert enkelt menneske mye bedre, sier Trude Jacobsen.

I august tok hun seg fri fra jobb og reist på egen hånd til den greske øya Lesvos nær grensa til Tyrkia. Daglig flykter flere tusen mennesker til øya fra krigen i Syria.

Av Dagbladet er hun nå nominert til «Årets navn 2015».

- Det er et helvete Jacobsen er grunnlegger og styreleder i «Dråpen i havet». Det startet som en Facebook-gruppe. Nå er det blitt en hjelpeorganisasjon for flyktningene.

To ganger har Jacobsen selv rest til Lesvos for å hjelpe flyktningene. Hun har selv beskrevet det som et helvete.

- Det er et helvete. Tusenvis av mennesker kommer over fra Syria via Tyrkia i små gummibåter. Noen kommer i redningsvester og barna har bare armringer. Barn, kvinner, gravide, gamle mennesker og skadde på krykker er et vanlig syn, fortalte hun til Dagbladet tidlig i høst.

Selv har hun tatt med seg bæreseler, mat, vann og sko som er samlet inn i Norge.

Flere tusen flyktninger - Det er ingen her som tar imot dem som kommer. Det er ikke noe organisert hjelpeapparat eller hjelpeorganisasjoner til stede. Noen tar dem med og kjører dem et stykke på veien og hjelper det de kan. De fleste av dem er tilfeldig besøkende eller fastboende.

«Dråpen i havet» har hatt 450 hjelpearbeidere på de greske øyer, i Makedonia og i Tyrkia. Sammen har der tatt imot flere tusen båtflyktninger.

- En dag kom det i land en stor mann med kone og tre døtre som var fem, sju og ni år gamle. De hadde reist fra Damaskus hvor han eide et kjøpesenter. Ei uke tidligere ble deres tre år gamle datter drept. Nå sto han på stranda og gråt. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på ham, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Det er himmel og helvete på en gang Jacobsen har flere ganger delt sine opplevelser på Facebook-gruppa «Dråpen i havet»:

«Dette har vært den beste (med unntak av da mine barn ble født) og verste dagen i mitt liv!

Sitter nå på utkikkspost med kikkert og førstehjelpsskrin. Det var det første jeg fikk utlevert da jeg møtte opp hos det engelske paret som sorterer, koordinerer og varsler frivillige når båter kommer inn. I går kom det 4000 inn til øya med gummibåter.

Dette er himmel og helvete på en gang. På strendene ligger turister og soler seg og bader, og 200 meter bortenfor kommer det mennesker som flykter fra bomber og tortur».

Full liste over kandidatene til «Årets navn», finner du her, og i avstemmingsboksen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram