Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truende tale

De russiske militære har av en eller annen grunn fått for seg at Norge plutselig skal representere en stor fare for Russlands sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Konkret er dette knyttet til den store radaren i Vardø, som ifølge russerne er et ledd i det amerikanske rakettforsvaret som ennå verken er bygd eller overbevisende testet ut i praksis. Både amerikanske og norske myndigheter benekter disse påstandene om radarens bruksområde, men om slike ting kan man som kjent aldri vite sikkert. I alle fall har representanter for den norske politiske ledelsen gjort det klart overfor russerne at de har intet å frykte fra radaren.
  • Så dukker det igjen opp en høytstående russisk offiser på Dagsrevyen og erklærer at Vardø på grunn av radaren vil være et første mål for russiske raketter hvis det skulle komme til konfrontasjoner mellom de to landene. Den russiske generalen hevdet dessuten at norske fregatter har våpensystemer som kan skyte ned ballistiske raketter, og at dette også representerer en trussel mot nabolandet i øst. Generalen fikk rett nok spørsmålene politisk korrekt lagt i fanget av NRKs reporter. Men så krigersk tale hørte vi knapt fra den kanten under den kalde krigen. Noe godt bidrag til et tillitsfullt forhold er det ikke under noen omstendigheter.
  • Hvis dette er reaksjoner på forsvarssjef Sigurd Frisvolds høyttenkning om et mulig behov for beskyttelse under det amerikanske rakettforsvarssystemet kanskje ti år fram i tida, er det grunn til å minne om at den ideen ble plukket ned av samtlige forsvarspolitikere fra SV til Fremskrittspartiet umiddelbart. Selv russiske generaler, i hvert fall når de kommer såpass høyt på strå som i dette tilfellet, får holde seg til den politikk som blir ført, ikke de luftige tanker som blir tenkt.
  • President Vladimir Putin har begrunnet Russlands sikkerhetspolitiske uro med faren for terroristangrep, akkurat som amerikanerne begrunner sine planer om et rakettskjold. Men Norge er intet oppmarsjområde for terrorister, og det må norske myndigheter kunne gjøre klart for russerne slik at den truende talen opphører.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media