Truer al-Qaida med pistol

Trash-pioneren Geraldo Rivera rapporterer fra Tora Bora. Pressfolk misliker sterkt at han ikke nøyer seg med mikrofon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da krigen brøt ut i Afghanistan, droppet Geraldo Riviera trash-talkshowet på CNBC og meldte overgang til Fox News. Som deres mest framskutte krigskorrespondent ved Tora Bora ble han torsdag i forrige uke beskutt av snikskyttere.

- Hvis de skal ta oss, blir det ikke uten at vi skyter fra oss, sa Rivera etterpå i en av sine rapporter på Fox.

Det er svært uvanlig at journalister bevæpner seg, og i enkelte nyhets-kanaler har de nedlagt absolutt forbud. Ankermannen i USA-studioet spurte om Rivera selv hadde pistol, og etter mye nøling nikket han.

Fem våpen på to vakter

- Hvis det blir kjent at journalister går rundt med pistol, gjør det ting vanskeligere for alle, sier Peter Arnett som har utstrakt erfaring med å dekke krig for CNN og Associated Press.

Soldater kan mistenke en væpna mann for å være fiende og ikke journalist, eller væpna journalister kan bli mål fordi de utgjør en fare. Åtte journalister er drept til nå i Afghanistan, og i likhet med mange kolleger har Fox-teamet væpna vakthold. Riveras to vakter har til sammen fem våpen. Trash-pioneren har fått mye kritikk for at ikke nøyer seg med vaktene.

- Jeg nekter å snakke om det. Det er blåst ut av alle proporsjoner. Det høres ut som om jeg er en tabloid talkshow-vert som driver med krig. Det er så urettferdig, sier Rivera til CNN.

Nesten drept

Tv-kanalen NBC forbyr sine korrespondenter å væpne seg. ABC vil ikke fortelle hvordan de ordner sikkerheten, og CBS' og CNNs journalister er ikke væpna selv om det ikke finnes noe formelt forbud.

- Jeg ble nesten drept forrige torsdag, og dette er et svært farlig sted. Det er bare tull at min våpenbruk setter andre journalister i fare, sier Rivera.

Snikskytteren bommet med centimetre da Rivera sto på huk på en åstopp og pratet inn i kameraet. Plutselig kastet han seg unna da kula suste forbi, men han stanset ikke opptaket. Med blikket hardt festet mot kamera fortsatte han å av legge rapporten.

Droppet Jerry og Ricky

Se Rivera ved fronten

Les mer på Fox'
Rivera-side

Les også:
Rivera ved fronten

- Det var så nært at kula nesten skilte håret mitt. Jeg hørte kula bryte lydmuren på sin vei forbi øret mitt, sa Rivera etterpå.

Det overrasket mange da han ga opp konkurransen med Jerry Springer og Ricky Lake for å dekke krigen. I daglige sendinger står han med vaiende amerikanske flagg i bakgrunnen og forteller om kampene mellom «de gode soldatene og de onde soldatene».

- Jeg kan ikke stå på sidelinja når det skjer noe så stort, sa Rivera da han stakk.

Han er ikke den første journalisten som har følt behov for å forsvare seg med mer enn penn og papir. Under Vietnam-krigen gikk flere korrespondenter rundt med pistol. Få slår likevel Ernest Hemingway som dekket andre verdenskrig. På hotellrommet sitt i Paris hadde han skytevåpen, granater og bazookaer.

<B>HIVER SEG UNNA KULENE: Geraldo Rivera går nå med pistol slik at han skal kunne skyte tilbake.