PÅ FREMMARS: Harlekinmarihøna ble første gang sett i 2007 på Solli plass i Oslo. Foto: Wikipedia Commons
PÅ FREMMARS: Harlekinmarihøna ble første gang sett i 2007 på Solli plass i Oslo. Foto: Wikipedia CommonsVis mer

Truer andre arter, ødelegger fruktavlinger og invaderer hus

Asiatisk mordermarihøne sprer seg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Harlekinmarihøna er på rask fremmarsj i Norge. Den utenlandske monstermarihøna truer andre arter, ødelegger fruktavlinger og invaderer hus.

Nå oppfordrer Direktoratet for naturforvaltning (DN) alle som observerer marihøna om å melde fra til dem. Arten kan føre til store økologiske og økonomiske skader.

- Harlekinmarihøna tar knekken på arter den konkurrerer med. Norge har 54 kjente arter av marihøne. Åtte av dem står oppført som sterkt truet pÃ¥ den norske rødlista, og harlekinmarihøna utgjør en stor trussel mot disse, sier seksjonssjef Gunn Paulsen i DN.

Harlekinmarihøna er et rovdyr og lever som andre marihøner hovedsakelig av bladlus. Men den asiatiske versjonen spiser i tillegg andre insekter, frukt og bær. Den kan ifølge DN ødelegge fruktavlinger og gjøre stor skade på hus ved å overvintre i isolasjonen i vegger.

De første individene av harlekinmarihøna i Norge ble registrert flygende på Solli plass i Oslo i 2007. Selv om antall observasjoner er få, frykter DN at den har funnet veien til flere byer i Sør-Norge. Tall fra USA og Europa viser nemlig at arten sprer seg raskt, særlig i byer.

DN oppfordrer alle som mistenker å ha sett harlekinmarihøne om å laste opp bilder sammen med observasjonsdata i artsdatabasen Artsobservasjoner.

(NTB)