Truer demonstrantene med henrettelse

Titusener i gatene i Teheran i kveld. Enda større demonstrasjon ventet i morgen.

STANDHAFTIGE: Titusener av demonstranter var igjen i gatene i Teheran i dag, og til tross for at pressefolk må være i dekning innnendørs og iherdig nettsensur blir enkelte bilder smuglet ut på nettet.  Foto: UKJENT / TWITPIC
STANDHAFTIGE: Titusener av demonstranter var igjen i gatene i Teheran i dag, og til tross for at pressefolk må være i dekning innnendørs og iherdig nettsensur blir enkelte bilder smuglet ut på nettet. Foto: UKJENT / TWITPIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): For femte dag på rad holder støttespillerne til presidentkandidat Mir Hossein Mousavi og demokratiforkjempere massive demonstrasjoner i Iran. I dag var flere titusener i gatene i Teheran og andre iranske byer for å demonstrere, og i morgen er det ventet at den svært synlige protesten vil vokse seg enda større.

Under dagens marsj i hovedstaden, der anslagene varierte fra 70 000 til en halv million mennesker, gikk demonstrantene i stillhet for å unngå at noe kunne oppfattes som en provokasjon mot politiet, melder BBC.

Mange hadde grønne plagg, fargen som ble brukt i Mousavis valgkamp og som har blitt symbolet på bevegelsen som nå fyller gatene.

I utlandet ble det holdt nye demonstrasjoner i dag, også i Oslo, der en fredelig markering med mange frammøtte norskiranere støttet av blant andre Abid Raja (V), Audun Lysbakken (SV), Dagfinn Høybråten (KrF) og Mazyar Keshvari (Frp) endte foran den iranske ambassaden.

Videoer «smugles» ut
Myndighetene i Iran forsøker å hindre alle uavhengige journalister å rapportere fra uroen ved å true dem med arrestasjon og vold om de dukker opp i gatene, men prestestyret og president Ahmadinejad klarer ikke å dekke over at opprøret er minst like stort nå som dagen etter skandalevalget.

En omfattende nedstenging og sensur av nettsteder som kan spre nyheter innenfra Iran har heller ikke forhindret at urovekkende videoer og bilder dukker opp på blant annet YouTube og Twitter.

Blant annet har BBC fått tilgang til en mobilvideo som viser det som trolig er sivikledd milits som angriper studenter på en universitetscampus. På YouTube ligger flere videoer, som denne lagt ut i går, der flere personer tilsynelatende blir skutt og skadet av politistyrkene:

Nyere videoer tyder på at dagens demonstrasjoner forløp mer fredelig:


- Straffen er henrettelse

Det offisielle tallet på døde under myndighetenes tilslag mot demonstrantene er sju, men usensurerte bilder og øyenvitneskildringer tyder på at tallet kan være betydlig høyere.

En ledende aktor i provinsen Isfahan har ifølge nyhetsbyrået Reuters advart demonstranter om at de risikerer dødsstraff.

- Vi advarer om at de små elementene som er kontrollert av utlendinger som prøver å forstyrre innenriks sikkerhet ved å få folk til å ødelegge og begå brannstifting, at den islamske strafferammen for slike individer som erklærer krig mot god, er henrettelse, sier Mohammadreza Habibi ifølge et statlig kontrollert nyhetsbyrå. opposisjonelle

Skal man dømme ut fra dette bildet fra Twitter, kan Habibi få en stri tørn om han vil straffeforfølge alle demonstranter i sitt distrikt. (NB: Det er umulig å endelig verifisere ektheten av materialet som tilflyter nettjenestene anonymt)

I tillegg til anslagene mot demonstrasjonene, kom det i dag nye meldinger om at flere framtredende iranske oposisjonelle skal være arrestert.

Også iranere som prøver å fortelle resten av verden om valgprotestene blir forfulgt av myndighetene. Revolusjonsgarden - elitestyrkene som svarer direkte til Ayatollah Khomenei - har nå fått oppgaven med å slå ned på «avvikende nettsteder» som oppfordrer til offentlige uroligheter.

MASSIV STØTTE: Tv-bilder viser at Mehdi Karroubi, en av de andre tapende presidentkandidatene, også deltok i dagens demonstrasjoner i Teheran.
MASSIV STØTTE: Tv-bilder viser at Mehdi Karroubi, en av de andre tapende presidentkandidatene, også deltok i dagens demonstrasjoner i Teheran. Vis mer

«Juridiske steg vil bli svært sterke og vil be dem om å fjerne slikt materiell, skriver myndighetene i en erklæring i ifølge AP.

De iranske myndighetene hevder at de aktuelle nettsidene er støttet av canadiske, amerikanske og britiske interesser.

Nye arrestasjoner
Også i dag skal flere framstående oposisjonelle ha blitt arrestert. I tillegg har minst 11 journalister blitt arrestert siden valget.

Samtidig ser ikke demokratiforkjemperne og de moderate kreftene ut til å la seg skremme.

På Mousavis hjemmeside oppfordrer han nå til en massemønstring i morgen, der han ber alle sine tilhengere kle seg i svart for å sørge over valgfusk og de drepte demonstrantene, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi må få et nytt presidentvalg som ikke må repetere den skammelige svindelen fra det forrige valget, skriver presidentkandidaten, som ifølge det offisielle valgresultatet tapte med kraftig margin for sittende president Mahmoud Ahmadinejad.

Når mørket legger seg over Teheran manifisterer stemningen seg gjennom folk som roper fra hustakene i protest mot Ahmadinejad, et fenomen som ser ut til å ha økt i omfang siden valgdagen. Ropene hørtes også i kveld.

«Jeg hører folk rope Allohahakbar («Gud er stor», red.anm.) fra hustakene sine, fra alle hustak, det er kraftigere enn noensinne», skriver en person tilknyttet det amerikanskiranske nettstedet Tehran Bureau via Twitter i kveld, ifølge New York Times.

I OSLO: En demonstrasjon med et par hundre norskiranere og andre støttespillere endte i dag ved den iranske ambassaden i Oslo. Foto: SCANPIX
I OSLO: En demonstrasjon med et par hundre norskiranere og andre støttespillere endte i dag ved den iranske ambassaden i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer