Truer Erna med klimalov

Må på plass innen ett år. Hvis ikke vil Venstre-leder Trine Skei Grande søke rødgrønn støtte for saken.

TRIVES PÅ VIPPEN: Men Trine Skei Grande ser for seg en tilværelse i regjering og minst fire Venstre-statsråder, innen få år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
TRIVES PÅ VIPPEN: Men Trine Skei Grande ser for seg en tilværelse i regjering og minst fire Venstre-statsråder, innen få år. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande bruker den makta hun har på vippen i Stortinget til å tvinge gjennom mer venstrepolitikk. Nå gir hun regjeringa ett år på å lage en klimalov.

- Der skal det ligge klare mål for hver sektor, og det skal redegjøres årlig i Stortinget for hvor langt man er kommet. Det er viktig at vi nå er ferdig med debatten om vi skal gjøre noe og hvor mye, og få trøkk på hvordan. Alle er enige om at dette skal utredes, men vi har ikke tid til å vente. I løpet av ett år må alt være klart fra regjeringa. Hvis ikke vil vi foreslå det i stortingssalen, og det kan vi få flertall for, sier Trine Skei Grande.

Roser Ap Hun sier hun for alvor fikk tro på statsminister Erna Solbergs lederegenskaper under klimaforhandlingene i 2012, og mener at Venstre har kommet langt med Krf, Høyre og Frp.

- Jeg tror ikke at noen andre vil være drivkraft. Derfor vil vi bruke den rollen vi har på vippen i Stortinget.

Hun mener det er kjempepositivt at Arbeiderpartiet har begynt å snakke mer om klima, og trekker fram debatten om oljefondet som eksempel på den nye dynamikken i Stortinget.

- Vi var først alene om å ville trekke oljefondet ut av karbonindustrien. Så kom De Grønne med, deretter KrF og SV. Så gikk Arbeiderpartiet ett skritt, og ville trekke oljefondet ut av kull. Det skapte en dynamikk som til slutt gjorde at vi fikk et enstemmig vedtak i Stortinget for å utrede uttrekk fra fossilindustrien, sier Grande.

Ap ville ha uttrekk fra kull nå, noe Venstre stemte ned og avviser som politisk spill. Grande mener et grønnere oljefond først kan bli en realitet i neste stortingsmelding om oljefondet, om ett år.

I tillegg til et grønnere oljefond, vil Venstre jobbe for full elektrifisering av Utsirahøyden, grønnere arbeidsplasser, mer jernbane, bedre infrastruktur for el-biler, mer forskning og hurtigere omstilling til en grønn økonomi. Grande håper at finansminister Siv Jensen vil rekke å legge fram skattefradragene for energisparing i hjemmet før påske, og at et grønt skatteskifte vil være utredet innen et år.

Hun mener at både oljeminister Tord Lien og klimaminister Tine Sundtoft sier mye bra, men etterlyser handling.

I tillegg til miljø, er skole en toppsak for Venstre.

- Det er viktig med et generasjonsperspektiv i det vi gjør. Vi tar valgene nå, for 20-30 år framover, sier Grande.

I Trine Skei Grandes tale til landsmøtet i dag, blir også personvern, barnefattigdom og likestilling tema.

Vil i regjering Venstre-lederen vil i posisjon. Det kan være aktuelt å gå inn i regjering i løpet av fireårsperioden eller i 2017. Statsministeren har ønsket dem velkommen. Inntil videre vil Venstre samarbeide med alle som er enige med dem.

- Av og til er det å sitte på vippen mer virkningsfullt enn å være bittelillesøster i regjering. Jeg tror det er bra for demokratiet med mindretallsregjering. Jeg tror på debatt i Stortinget og den dynamikken som oppstår når en statsråd må argumentere i det åpne rom. Vi planlegger denne posisjonen i denne perioden. Her har vi armslag og gjennomslag. Vi regner det som lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp, men avviser det ikke.

- Så regjeringsmakt i 2017 er målet?
- Ja, men vi avviser ikke at det kan skje noe i denne fireårsperioden.
- Hvilke departementer ønsker du?
- Miljø og skole er de viktigste feltene for oss. Men det finnes tre miljødepartementer - samferdsel, olje og klima.

Ifølge Venstre-lederen fungerer samarbeidet mellom de fire borgerlige partilederne svært bra. Hun understreker likevel at Venstre er et opposisjonsparti.

- Enten er man i regjering, eller så er man det ikke.
- Men dere samarbeider mer enn et vanlig opposisjonsparti?
- Vi møtes til middag én gang i måneden. Men vi får ingen spesialbehandling, annet enn når regjeringen skal sikre seg et flertall.