Truer familien til Jens

Den russiske hackergruppa Killnet angrep Norge i dag. De truer også familien til sin påståtte hovedfiende nummer én - Jens Stoltenberg.

FIENDE: Den russiske hackergruppa Killnett kaller Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for sin fiende nummer én. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske hackergruppa Killnet angriper Norge onsdag morgen. Angrepene ble annonsert på meldingstjenesten Telegram, og gruppa har lyktes med å ta ned en rekke nettsider til store norske offentlige virksomheter.

TRUSSELEN: «Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.»
TRUSSELEN: «Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.» Vis mer

På Telegram kommer gruppa også med trusler mot Nato-sjef Jens Stoltenberg og hans familie.

Hackergruppa Killnet er en kjent prorussisk aktør, som har stått bak en rekke dataangrep til støtte for invasjonen av Ukraina. Tidligere i sommer skrev gruppa:

«Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.»

MADRID: Nato avviser at passbildet som skal være av passet til Jens Stoltenberg som hackergruppa Killnet publiserte er ekte. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Caisa Linea Hagfors Vis mer

Gruppa hevder på Telegram å ha en kopi av Jens Stoltenbergs pass. Det har de ikke, viser Dagbladets undersøkelser.

Personnummeret matcher ikke Stoltenbergs oppføring i Folkeregisteret pr. nå. Bildet er også hentet fra en annen nettside. På spørsmål fra Dagbladet bekrefter også en talsperson for Nato:

- Vi kommenterer ikke sikkerhetssituasjonen rundt generalsekretæren. Bildet du har sendt oss er også falskt, og ikke et bilde av generalsekretærens pass.

STYR UNNA: Torgeir Waterhouse i Otte AS oppfordrer folk ikke til å burke BankID som følge av det russiske hackerangrepet. Video: Dagbladet TV. Programleder: Vegard Krüger. Vis mer

Massivt angrep

Norge har stått i helspenn etter at Dagbladet i morges avslørte at Killnet, på det sosiale mediet Telegram, la ut et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt med det som ser ut som en Maleficent-maske, fra Disney-filmen med samme navn.

Killnet startet videre dagen med en emoji av en sol med en liten sky foran, og teksten:

- God morgen Norge! Alle lag til angrep!

«Mrs. Error», kaller de Norges utenriksminister. Gruppa hevder de skal angripe politiet, BankID, ID-porten hos Difi, Nav, UDI, Digitaliseringsdirektoratet og flere andre norske nettsider og nettjenester. En rekke av nettsidene ble så tatt ned.

TRUER: Killnet truer Jens Stoltenberg og hevder å ha en kopi av NATO-sjefens pass.
TRUER: Killnet truer Jens Stoltenberg og hevder å ha en kopi av NATO-sjefens pass. Vis mer

Dagbladet har også tidligere avslørt at Jens Stoltenbergs personnummer har vært på avveie. Da var det norske - ikke russiske - hackere som sto bak.

Dagbladet har også vært i kontakt med Sissel Kruse Larsen, kommunikasjonsrådgiver for Natos generalsekretær, som henviser til Nato sentralt.

Dagbladet har også kontaktet arbeidsgiver og agent til Stoltenbergs barn. Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud ønsker ikke å kommentere saken.

Troskap

Det amerikanske føderale datasikkerhetsorganet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) la 20. april i år ut en rapport der de viste til at flere hackergrupper har sverget troskap til den russiske regjeringen og/eller det russiske folk, og at disse gruppene har truet med hevnaksjoner for angrep mot Russland eller støtte til Ukraina.

I denne rapporten viste CISA blant annet til at Killnet hadde tatt på seg ansvaret for et dataangrep mot en amerikansk flyplass i mars, som hevn for amerikansk materiell støtte til Ukraina.

CISA viser i rapporten til at dataangrepene mot statlige myndigheter trolig fortsatt vil være økonomisk motiverte, som typiske løsepengeangrep.

«Selv om noen hackergrupper vil utføre cyberoperasjoner til støtte for russiske myndigheter, erfarer vi at cyber-kriminelle trolig fortsatt vil utføre økonomisk motiverte angrep, som kan inkludere angrep rettet mot myndigheter og kritisk infrastruktur», skrev CISA i sin rapport.

Denne artikkelen er laget i et samarbeid mellom Dagbladet og Kommunal Rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer