Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer FN med pengekutt

Utviklingsminister Erik Solheim vil ikke se mellom fingrene på korrupsjon og elendig koordinering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erik Solheim (SV) gjør det i dag krystallklart at Norge skal spisse kravene til tre av de største mottakerne i FN av norsk bistand: FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs befolkningsfond (UNFPA) og FNs barnefond (UNICEF).

- Om vi ikke stiller krav vil vi overlate utviklingen av FN til land som har andre mål enn oss. Norge er en av FNs fremste bidragsytere, det dreier seg om mye penger og vi må bruke denne innflytelsen til å effektivisere systemet, sier Solheim til Dagbladet.no.

Vil ha flere nordmenn i FN

Ifølge NRK Dagsnytt øker regjeringen bistandsbudsjettet for 2007 med minst 1,6 milliarder kroner totalt. Det fikk Dagbladet.no bekreftet i UD i dag, og Utviklingsministeren er dermed en av de store budsjettvinnerne - selv om regjeringen ennå ikke har oppfylt målet om at bistand skal utgjøre én prosent av statsbudsjettet..

De tre nevnte FN-gigantene fikk allerede i januar i år løfter om flere hundre millioner i økning også de to neste åra.

- De får mer penger nå, i tillegg til mer langsiktige bevilgninger som strekker seg også til 2008 og 2009. Det gir dem muligheter til bedre planlegging, sier statsråden.

Men kravene knyttet til de økte bevilgningene er omfattende. I brev til organisasjonene som Dagbladet.no har fått tilgang til framgår det blant at Norge beordrer dem til å «systematisk integrere kjønnsdimensjonen inn i alle programmer, implementering, overvåkning og rekruttering» og styrke arbeidet med bestemte fredsprogrammer.

- Kvinnespørsmål og miljø er to av de mest sentrale spørsmålene for oss. Kravene vil vi følge opp tett, sammen med land som har de samme interessene, sier Solheim.

STRENG BUDSJETTVINNER: De største aktørene i FN får betydelig mer penger fra Norge - om de oppfører seg pent og kan dokumentere kraftige reformer. Foto: SCANPIX
STRENG BUDSJETTVINNER: De største aktørene i FN får betydelig mer penger fra Norge - om de oppfører seg pent og kan dokumentere kraftige reformer. Foto: SCANPIX Vis mer

Samtidig gir regjeringen klar beskjed om at større pengesekk fra Norge også skal føre til flere nordmenn i sentrale FN-stillinger. Blant andre UNICEF får beskjed om å «demonstrere økt rekruttering av kvalifiserte norske kandidater, inkludert dem som ble intervjuet i Norge våren 2005».

Kaotisk i Afrika

Utviklingsministeren slår fast at han vil følge reformeringen av hele FN-systemet med argusøyne. Han vil imidlertid ikke vurdere å kutte i støtten til FN samlet sett, men truer med å kanalisere de norske bistandsmilliardene til andre i FN-systemet som vil rette seg etter kravene.

- Hvis de store organisasjonene ikke reformerer seg, kan vi ikke fortsette å pøse ut penger til dem. Da får de skaffe seg pengene et annet sted, sier statsråden til Dagbladet.no.

Han påpeker at det er kommet fram mange ting i forhold til skandalen rundt olje-for-mat-programmet som viser at det må være veldig sterke føringer på slike prosjekter.

Samtidig er han ikke i tvil om at det må files kraftig for å spisse støttennene til den vaklevorne, overnasjonale mastodonten.

- I afrikanske land er det gjerne 15-20 FN-organisasjoner på samme sted. Det blir for mye når de har hvert sitt kontor og hver sin ledelse. De kan ikke konkurrere seg imellom i stedet for å gjøre det beste for fattige mennesker, konstaterer Solheim, som vil personlig følge opp kravlista i sine møter med FN-lederne.

image: Truer FN med pengekutt