- Truer folks helse

Stortingsrepresentanter bør slutte med ukritisk markedsføring av omstridte slankedietter. Det er beskjeden fra ernæringseksperter til Anita Apelthun Sæle og Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Apelthun Sæle anbefaler Dr. Atkins-dietten i «Holmgang». Hagen har også fortalt TV2s seere om hvordan kiloene renner bort med en variant av samme kosthold. Dr. Atkins-selgerne reklamerer i avisene med slagordet «Gjør som halve Stortinget».

Hanne Skullerud i matkursorganisasjonen Libra har klaget annonsen inn for Forbrukerombudet, og ber politikerne slutte å la seg bruke som reklamefigurer.

Skullerud, som er markedssjef i kursorganisasjonen Libra helse og kosthold, mener Hagen og Apelthun Sæle bidrar til å svekke folkehelsa når de promoterer slike kostholdsråd. Skullerud sier Libras kursdeltakere nå hyppig spør om brød og poteter er skadelig, og om de skal slutte å spise dette.

- Direkte helsefarlig

- Særlig Apelthun Sæle er farlig i denne debatten med tanke på barn og ungdom. I Agder fortalte to kursdeltakere at døtrene på 10 og 11 år ikke ville spise poteter fordi de hadde hørt at man blir feit av brød og poteter. Jentene hadde oppfattet dette fra en TV-debatt der Apelthun Sæle deltok, sier Skullerud, som mener Dr. Atkins-dietten kan være helsefarlig:

- Du raser først ned i vekt, fordi kroppen ikke får tilført nok karbohydrater. Men kroppen vår er ikke laget for å spise bare fett og proteiner, og på sikt kan et slikt kosthold være svært helseskadelig. Derfor er det fortvilende når folk, i kraft av sine kjente ansikter, reklamerer ukritisk for slike dietter. At stortingsrepresentanter gjør det, er fullstendig ansvarsløst og en trussel mot folks helse. De støtter kostholdsråd som er unaturlige for kroppen. Bildet er mye mer nyansert.

- Utidig

Libra er landets eneste organisasjon som har kurs i vektreduksjon og kosthold med støtte fra staten. Skullerud er lei av det hun kaller «hallelujakurer», som får stor medieoppmerksomhet. Hun støttes av Knut-Inge Klepp, ernæringsprofessor og leder av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet:

- Jeg reagerer på at stortingspolitikere går ut på denne måten. At de går ned i vekt, er vel og bra. Men at de ukritisk går ut og reklamerer for en diett som er så faglig kontroversiell, det synes jeg er rart. For enkelte kan Dr. Atkins-dietten være skadelig, på grunn av det høye inntaket av proteiner og fett, sier Klepp, som synes det er bemerkelsesverdig at en representant for KrF, som har en sterk u-landsprofil, snakker varmt for et kosthold som bare rike land har råd til å praktisere.

Også professor Svein Olav Kolset i Ernæringsrådet mener stortingspolitikere skal være forsiktige med å gi generelle råd til folket, basert på egne erfaringer:

- Skal politikere komme med kritikk, må den være faglig begrunnet. Ellers bør de overlate ernæringsfaget til de som driver med det.

Ernæringsprofessor Kaare Norum er ikke så glad i slankehistoriene til enkeltindivider:

- Fra forskerhold vil vi heller se vitenskapelig bedømte resultater og objektiv dokumentasjon.

Daglig leder Jonny Kristensen i Eat International AS, som promoterer Dr. Atkins-dietten i Norge, har sin teori om årsaken til bråket rundt dietten:

- Den er relativt ny i Norge. Dessuten går den på tvers av statlige anbefalinger. Det provoserer.

SANNHETSVITNER: Stortingsrepresentantene Carl I. Hagen og Anita Apelthun Sæle har begge slanket seg, og fortalt om sine vidunderkurer i media. I «Holmgang» på TV2 anbefalte Apelthun Sæle Dr. Atkins-dietten - en slankekur ernæringseksperter mener kan være direkte helsefarlig.