Israel og Palestina:

Truer Israel: - Vil bli hans siste dag

Irans utenriksminister kom med kraftige utfall mot Israel under et besøk til Libanon.

ADVARER: Iran advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu mot å ta noen militære skritt mot Libanon. Foto: AFP / NTB
ADVARER: Iran advarer Israels statsminister Benjamin Netanyahu mot å ta noen militære skritt mot Libanon. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under et besøk til hovedstaden Beirut lørdag ettermiddag, truet Irans utenriksminister Israel og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Det melder Reuters.

- Et hvert israelsk skritt i retning av et bredt militært angrep mot Libanon, vil bli Netanyahus siste dag, sa utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

- Ønsker ikke eskalering

Under en pressekonferanse nektet Hossein Amir-Abdollahian for at Iran har forsøkt å eskalere konflikten i Midtøsten.

- Krig er ikke løsningen. Bare en politisk avtale kan avslutte krigen på Gaza, sa Amir-Abdollahian.

Iran har gjennom en årrekke støttet Hamas på Gazastripen og Hizbollah-militsen i Libanon. Da Hamas gikk til angrep mot Israel 7. oktober i fjor, begynte Hizbollah også å angripe mål nord i Israel, i grenseområdene mellom Israel og Libanon.

Siden har det vært jevnlige trefninger mellom Hizbollah og Israel i dette området, og flere tusen innbyggere, på begge sider av grensene, er internt fordrevne.

Angrep fra Iran-militser

Iran støtter også en rekke andre væpnede militser i Irak, Syria og Jemen.

Flere av disse gruppene har den siste tida angrepet amerikanske styrker og mål i Midtøsten, og USA har svart på disse angrepene.

Houthi-militsen i Jemen, som også støttes av Iran, har i lengre tid angrepet sivile og militære skip i Rødehavet. USA og Storbritannia har svart på disse angrepene.

- Men det er viktig å huske på at disse gruppene også har autonomi. Hamas' angrep mot Israel, var initiert av Hamas, selv om Iran har bistått med trening og materiell støtte, kanskje til og med planlegging. Houthiene angriper skip i Rødehavet fordi det styrker deres popularitet, ikke fordi det har kommet en ordre fra Tehran, sa professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonale relasjoner, ved NTNU til Dagbladet tidligere i år.