Truer Jagland med lenker

Fellesaksjonen mot Gasskraft rister støvet av lenkene. Går Stortingsflertallet inn for gasskraft lover de massive aksjoner midt i neste års valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BJØRN K. BORE

- Truslene om store miljøaksjoner midt i valgkampen var ganske effektive i 1997, sier Lars Haltbrekken i Fellesksjonen mot Gasskraft til Dagbladet. I dag vedtok styret i aksjonen å forberede seg på ny mobilisering.

I 1997 greide Fellesaksjonen å mobilisere 3 000 personer som sa seg villige til å delta i ulovlige aksjoner mot utbygging av gasskraftverk i Norge.

- Argumentene mot gasskraft med gammeldags forurensende teknologi har bare blitt bedre siden den gang, sier Haltbrekken.

- Ny og mindre forurensende teknologi er rett rundt hjørnet. Nå vet vi også mer om hvilke følger klimautslippene har for miljøet, og dessuten har Norge undertegnet en klimaavtale der vi forplikter oss til å redusere våre utslipp.

Haltbrekken vil ikke si noe om hvor mange aksjonister de regner med å rekruttere denne gangen, men er optimistisk.

- Utbyggingen vil ikke kunne starte før neste år. Da er det stortingsvalg. Erfaringene fra 1997 viser at det er veldig lett å mobilisere i et valgår, sier Haltbrekken med klar adresse til Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland.

KLAR FOR KAMP: Miljøaksjonisten Lars Haltbrekken lover kamp mot gasskraft. Her fra Trøgstad Kretsfengsel der han høsten 1998 satt inne to måneder for ubetalte bøter etter demonstrasjoner.