Truer Jonas - åpner for Erna

MDG-leder Une Bastholm er så misfornøyd med Jonas Gahr Støres regjering at hun allerede nå åpner for å støtte en Høyre-regjering. - Selvsagt kan vi det, sier Bastholm. Men Høyre ser ingen grunn til begeistring av den grunn.

LEI AV JONAS: Une Bastholm og MDG har fått nok av det de oppfatter som en svak klimapolitikk hos dagens regjering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEI AV JONAS: Une Bastholm og MDG har fått nok av det de oppfatter som en svak klimapolitikk hos dagens regjering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

På Dagbladets ferske måling er MDG på vippen i norsk politikk for første gang siden august 2017. Partiet er også over sperregrensa.

Dersom det hadde vært valg i dag, ville MDG dermed i praksis kunne råde over hvem som fikk innta regjeringskorridorene.

I dette intervjuet kommer MDG-leder Une Bastholm med meget advarende ord til statsminister Jonas Gahr Støre:

- Det Støre har levert så langt er ikke særlig lovende for at vi peker på ham på nytt, sier Bastholm til Dagbladet.

Vurderer å snu

Før valget i fjor var MDG klare på at de ville støtte en regjering ledet av Støre.

Det er slett ikke sikkert at det skjer på nytt ved stortingsvalget i 2025, forklarer Bastholm.

- Dersom Ap ikke har tenkt å levere i dette avgjørende tiåret for barna våre, må MDG søke gjennomslag andre steder, sier hun.

- Kan MDG støtte en Høyre-ledet regjering i 2025?

- Etter en eventuell forhandling som gir store, grønne gjennomslag så kan det selvsagt skje, svarer Bastholm og legger til:

- Med MDG på vippen er det ingen regjering som sitter trygt uten å ta klima, natur og solidaritet på alvor.

LYKKELIGERE TIDER: Men Une Bastholm mener pene ord like etter valgseieren aldri er blitt til handling hos Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LYKKELIGERE TIDER: Men Une Bastholm mener pene ord like etter valgseieren aldri er blitt til handling hos Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- De lar være

Hun understreker at det er partiet som bestemmer dette, og at MDG også kan lande på at man ikke gir sin støtte til noen av blokkene.

- Før valget i fjor pekte vi på Støre, og ønsket en regjering med Ap, MDG og SV. Det var etter åtte skuffende år med Solberg. Nå har Ap valgt en mindretallsregjering med Sp, som systematisk motarbeider innsatsen for klima og natur i ei tid da det haster mer enn noen gang. Ap kunne sikret flertall for høyere ambisjoner i miljøpolitikken med MDG og andre i Stortinget som er mer kunnskapsbaserte, men de lar være. Politikken bærer preg av det, sier Bastholm.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere saken.

Ikke akkurat åpne armer

I Høyre åpner man derimot for samarbeid med MDG, selv om entusiasmen nok er fraværende.

- Krigen i Ukraina gjør at EU skal frigjøre seg fra russisk gass. Det gjør verden enda mer avhengig av stabile olje- og gassleveranser fra Norge i tiden framover. Norsk sokkel skal utvikles, ikke avvikles, og på det området blir vi neppe enige med MDG. Men vi samarbeider gjerne om havvind på sokkelen, der regjeringen sleper bena etter seg, sier Nikolai Astrup (H) til Dagbladet.

Astrup er klima- og miljøpolitisk talsperson i Høyre, og deler Bastholms kritikk av regjeringen.

- Det er ingen tvil om at Støre-regjeringen har levert mye skrik og lite ull på klimaområdet, og Espen Barth Eide har innrømmet at utslippene går mindre ned med denne regjeringen enn under den forrige, sier Astrup.

MDGs utfordring

Han hevder at utslippene gikk ned fem år på rad under Solberg-regjeringen.

- Og vi lanserte en offensiv klimaplan fram mot 2030.

Om samarbeid med MDG sier Astrup følgende:

- MDGs utfordring er at de ikke har tatt innover seg at det er bedriftene som skal investere i denne omstillingen. MDG har så langt vært mer opptatt av å øke skattene og dermed bremse bedriftenes omstilling i det grønne skiftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer