Filippinenes president:

Truer Kina med selvmordsaksjon

- La oss være venner, men rør ikke Pagasa, sier Filippinenes president.

STRIDENS KJERNE: Øya Pagasa har lenge vært sentral i konflikten mellom Kina og Filippinene. Foto: AP / Bullit Marquez
STRIDENS KJERNE: Øya Pagasa har lenge vært sentral i konflikten mellom Kina og Filippinene. Foto: AP / Bullit MarquezVis mer

Øya Pagasa, også kjent som Thitu, har lenge vært sentral i konflikten mellom Kina og Filippinene. Da president Rodrigo Duterte kom til makta i 2016 tok han til orde for at forholdet til Kina skulle bedres. Uenighetene i Sør-Kinahavet har imidlertid stukket kjepper i hjulene for akkurat det.

Da Duterte inntok talerstolen denne uka, ble øya som har vært okkupert av Filippinene siden 70-tallet, nok en gang et tema, skriver CNN.

- La oss være venner, men rør ikke Pagasa. Jeg kommer ikke til å trygle, jeg bare sier at dere skal holde dere unna øya for jeg har soldater der. Hvis dere prøver dere, vil jeg si til dem at de skal gjøre seg klare for selvmordsaksjon, sa Duterte som tidligere har blitt omtalt som blant annet «Østens Donald Trump».

FRED: Filippinenes president, Rodrigo Duterte, sier han bare vil ha fred, men truer samtidig Kina med selvmordsaksjon. Foto: Noel CELIS / AFP
FRED: Filippinenes president, Rodrigo Duterte, sier han bare vil ha fred, men truer samtidig Kina med selvmordsaksjon. Foto: Noel CELIS / AFP Vis mer

Filippinene har omkring 100 sivile og noen få soldater på Pagasa, som både Vietnam, Kina og Taiwan hevder de har eierskap til.

Tror på enighet

President Duterte understreker at han til tross for ordvalget, bare ønsker å oppfordre Kina til et vennskapelig forhold. Samtidig er Kinas militære trykk på øya stort. Bare siden januar har flere hundre av landets fartøy fra blant annet kystvakta og marinen dukket opp rundt øya.

Årsaken til at området er så attraktivt, er blant annet at det er store fiske- og energiressurser der.

Talsmann for Kinas utenriksminister, Geng Shuang, sier at landet nå ønsker et møte med Filippinene for å diskutere hvordan de kan ungå konflikt i havområdet.

- Jeg tror at vi ved hjelp av diskusjon i et slikt møte kan komme overens, sier han i en kort kommentar, ifølge CNN.

Strid om luftrommet

To år har gått siden Duterte beordret sine militærstyrker til å okkupere alle øyer, rev og skjær som Filippinene mente tilhører landet. I seinere tid har imidlertid stadig flere av Sør-Kinahavets øyer og holmer blir erklært erobret av kineserne, som også har bygd flere kunstige øyer og forsvarsanlegg i området de seinere år.

Denne ukas advarsel fra presidenten er heller ikke den første Kina får om å holde seg unna Filippinenes områder. Også i fjor høst hevet president Duterte stemmen mot kinesernes framtog. Den gang fordi Kina krevde kontroll over luftrommet i samme område.

- Man kan ikke bare bygge en øy og forlange kontroll over luftrommet. Dette er internasjonalt farvann, og alle har rett til fri passasje, sa Duterte den gang.

Samtidig har presidenten stadig understreket at en krig med Kina vil være helt nytteløst, og at Filippinene i en slik situasjon ikke vil ha noe å stille opp med, for så å lide enorme tap.