Truer kommune til kraftutbygging

Kampen mot den omstridte utbyggingen av Beiar-vassdraget i Nordland ser ut til å være tapt. Statkraft regelrett truer Beiarn kommune til å gi opp motstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er forundret over at Statkraft bruker så kraftige ord i kampen mot en liten kommune i Nord-Norge. Nå er det bare Stortinget som kan berge Nordlands viktige villaksvassdrag mot vannkraftutbyging, sier ordfører Frigg-Ottar Os i Beiarn.

På vegne av Statkraft skriver advokatfirmaet Haavind Vislie at Beiarn kommune ikke har anledning til å igangsette et nytt reguleringsarbeid rundt vassdragsutbyggingen.

Illojal

Dersom kommunen prøver å forsinke utbyggingen med å starte et nytt reguleringsarbeid, er det, ifølge advokatfirmaet «bevisst og ulovlig bruk av kommunal myndighet i en illojal hensikt.»

Dagen etter forsterker Statkraft sine trusler ved å slå fast at en tidligere inngått rammeavtale mellom Statkraft og Beiarn kommune om utbetaling av 5,6 millioner kroner ikke lenger står ved lag dersom Beiarn prøver å forsinke utbyggingen ytterligere.

- Selv om våre juridiske rådgivere ikke deler Statkrafts syn, er det et spørsmål om vi har økonomisk evne til å kjøre en sak mot mektige Statkraft. Men jeg må si jeg blir provosert av Statkrafts påstander om at kommunen bevisst bruker ulovlige og illegale metoder. Saken er at vi ikke ønsker en utbygging av vassdraget. Og vi går fram på lovlig demokratisk måte, slår ordføreren fast.

- Utpressing

Lederen av Aksjonen Spar Saltfjellet, Gaute Dahl, sier til Dagbladet at det er på tide at offentligheten blir oppmerksom på hvilket spill statsselskapet driver overfor en liten og fattig kommune i Nord-Norge.

- Statkraft driver regelrett utpressing. Ikke bare truer de en fattig kommune med at den mister en millioninntekt. De truer også med å bruke landets dyktigste advokater til å starte en langvarig juridisk prosess mot Beiarn. Det er klart kommunepolitikerne blir engstelige for følgene. Nå har ikke lenger kommunen mer å stille opp mot utbyggingen. Stortinget må gripe inn, sier Dahl.