VIL GÅ HARDERE TIL VERKS: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Arne Olsen foreslår bøter for kommunene og økonomisk kompensasjon til eldre som ikke får sykehjemsplass når de trenger det. Foto: Jacques Hvistendahl.
VIL GÅ HARDERE TIL VERKS: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Arne Olsen foreslår bøter for kommunene og økonomisk kompensasjon til eldre som ikke får sykehjemsplass når de trenger det. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Truer kommunene med eldrebøter

- Når kommunene ikke lærer frivillig, er det tid for sanksjoner, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen og Frp vil bruke tvangstrøye på kommunene for å styrke norsk eldreomsorg. Nå foreslår de å bøtelegge kommuner som ikke klarer å gi sykehjemsplass til eldre. Boten på tusen kroner skal kommunene betale til de eldre, slik at de kan kjøpe seg alternativ hjelp.

Dyrt
Hensikten med forslaget er at kommunene ikke vil kunne spare på å ikke stille med sykehjemsplasser. Tvert imot vil det koste dem dyrt. I alt står rundt 3000 eldre i kø for sykehjemsplass, ifølge TV2. Ganget med tusen kroner dagen, blir kostnaden nesten 1,1 milliard kroner i året.

Tvang - Det er på tide å tenke nytt i eldreomsorgen. Vi er i en situasjon der man blir fratatt verdighet når man blir gammel og syk. Vi har store problemer i eldreomsorgen. Lærer de ikke frivillig, må vi bruke tvang. Og nå er det på tide å ta fram sanksjoner. Skulle foreldre fått beskjed om at det ikke var plass til deres unge og håpefulle på skolen, ville de aldri ha funnet seg i det, sier Siv Jensen til Dagbladet.  

Halv pris på dobbeltrom
En resolusjon med 26 forslag for å sikre bedre eldreomsorge vil bli lagt fram på landsmøtet til helgen. Boten til kommunene er et av forslagene på lista.

Forslagene er en videreføring av Frps krav om lovfestet rett til sykehjemsplass, fritt brukervalg og at staten skal finansiere eldreomsorgen.

- Jens Stoltenberg later som om han har ansvaret for eldreomsorgen. Han har ikke det, han har bare ansvar for å skaffe penger til kommunenes eldreomsorg. Men alle våre forslag om lovfestet rett til sykehjemsplass har hittil blitt nedstemt, sier Siv Jensen.

I følge Frps nestleder Per Arne Olsen er ikke forslaget om bot til kommunene avhengig av at det innføres en lovfestet rett til sykehjemsplass.

- Den tusenlappen kan innføres uansett. Så lenge du står i sykehjemskø bør du få rett på en slik kompensasjon, sier han. 

Pristak
I reolusjonen foreslås det også makspris på sykehjemsplass.

- Det er langt fra gratis å komme på sykehjem i Norge. Det er derfor sterkt urettferdig at mennesker som har jobbet og slitt et langt liv, skal måtte betale mange hundre tusen kroner når de blir syke og svake. Derfor må vi sette et øvre tak, sier nestlederen. 

Taket bør i følge forslaget ligge på 75 prosent av pensjonen.