VIL PRØVE I OSLO:  Venstre-leder Trine Skei Grande vil starte et prøveprosjekt i Oslo for å fjerne kontantstøtten. Hun vil heller bruke pengene på å utvide tilbudet med gratis kjernetid i barnehagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL PRØVE I OSLO: Venstre-leder Trine Skei Grande vil starte et prøveprosjekt i Oslo for å fjerne kontantstøtten. Hun vil heller bruke pengene på å utvide tilbudet med gratis kjernetid i barnehagen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Truer KrFs hjertebarn: Venstre vil fjerne kontantstøtten i Oslo

Og heller utvide tilbudet om gratis kjernetid i barnehagen, som et prøveprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram mot valget kan det være duket for nok en frontkollisjon mellom samarbeidspartiene KrF og Venstre. Venstre prøver seg nemlig på en fjerning av KrFs hjertebarn kontantstøtten, igjen.

De forslår en prøveordning med å fjerne kontantstøtten i hovedstaden og heller bruk pengene på å gi mer gratis kjernetid i barnehagen for lavinntektsfamilier.

- Hvis Oslo vil gå for dette, så kommer vi til å «pushe» det gjennom budsjettforhandlingene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Prøveprosjekt Aldri i livet. Det var svaret fra KrF da Venstre ville skrote kontantstøtten for hele landet under budsjettforhandlingene i fjor. For KrF ville heller utvide kontantstøtten. De endte med at ingen av partiene fikk viljen sin.

- Da prøvde vi på hele nasjonen, men det må gå an å få til et prøveprosjekt for Oslo. For mange av utfordringene på dette området er jo nettopp i Oslo. Et prøveprosjekt vil kunne gi både Knut Arild og meg gode argumenter, men det vet vi ikke ennå. Det er mulig vi tar feil, men da finner vi i alle fall utav det, sier Skei Grande til Dagbladet.

Det Venstre vil prøve i Oslo, er å skrote kontantstøtten, og heller gi familier med dårlig økonomi sjansen til å sende sine treåringer i barnehagen på gratis kjernetid. Gratis kjernetid skal fra 1. august i år gjelde for fire og femåringer.

Skei Grande sier mange Oslo-barn med minoritetsbakgrunn må komme seg inn i barnehagen for å lære norsk.

- Kontantstøtten mange familier får burde heller vært brukt på barnehage. Hvis du skal begynne på norsk skole uten å kunne norsk, så får du en mye dårligere start enn resten. Kontantstøtten var smart da den kom på, men nå har den blitt en konservering av fattigdom og utenforskap, sier Skei Grande til Dagbladet.
 
- Dobbel felle Venstre-kvinnene hevder ellers at kontantstøtten blir en dobbel fattigdomsfelle. For barnet, som er hjemme og ikke lærer norsk. Og for mor, som er hjemme med barnet istedenfor å jobbe. De argumenterer igjen med at å fjerne kontantstøtten vil få flere innvandrerkvinner ut i jobb.

- Det blir en fattigdomsfelle både for mor og neste generasjon. Hvis mor er hjemme, så er det mer økonomisk fornuftig å også holde barnet hjemme og motta kontantstøtte. Det er da lettere å ta kontantstøtte enn å finne jobb til mor, sier Guri Melby (V) til Dagbladet.

Kamp om valgfrihet I regjeringsplattformen til Høyre og Frp står det at de vil bevare kontantstøtten og utvide den til å også gjelde toåringer. Men i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre er ikke kontantstøtten nevnt. Både KrF, Høyre og Frp setter imidlertid valgfrihet høyt.

- KrF er helt tydelige på at det er foreldre som har ansvaret for å ta vare på sine egne barn, og derfor er det også foreldre som må bestemme om barna deres skal i barnehage eller ikke. Noen politikere tror at staten er bedre egnet til å ta vare på barn enn deres egne foreldre, skriver KrF om sin barnehagepolitikk.

Melby mener det neste skrittet vil være å utvide gratis kjernetid nedover til toåringer.

- Barnehageplasser er viktigere for valgfriheten enn de tusenlappene i kontantstøtte. Du kan fortsatt la barnet være hjemme fra ett til to år selv om du ikke får penger fra staten. Spørsmålet er jo om staten skal støtte det økonomisk eller ikke, sier Melby til Dagbladet.

Men om Venstre får noe støtte for dette forslaget, gjenstår å se. Selv Jonas Gahr Støre har tatt til orde for å beholde kontantstøtten.