Centner Academy i Miami

Truer lærere: - Ikke ta vaksine

En privatskole i Miami vil ikke at vaksinerte lærere skal komme i kontakt med ikke-vaksinerte elever.

KRITISERES: Ekteparet bak Centner Academy, David og Leila Centner, kritiseres etter at skolen vil nekte vaksinerte lærere å ha kontakt med ikke-vaksinerte elever. Foto: AP
KRITISERES: Ekteparet bak Centner Academy, David og Leila Centner, kritiseres etter at skolen vil nekte vaksinerte lærere å ha kontakt med ikke-vaksinerte elever. Foto: AP Vis mer
Publisert

Centner Academys ledelse mener at det kan være farlig for deres studenter å være i nærheten av noen som har fått coronavaksinen.

- Vi kan ikke la vaksinerte mennesker komme i nærheten av studenter før vi har mer informasjon, skrev skolens medgrunnlegger Leila Centner i et brev til de ansatte forrige uke, ifølge New York Times.

Privatskolen advarte i forrige uke om at ansatte som har tatt vaksinen må informere ledelsen, slik at de kan bli holdt unna elevene. De anbefalte også at lærerne ventet til skoleåret var over før de tok vaksinen.

Skolen skrev at dersom en lærer velger å ta vaksinen over sommeren, så vil ikke skolen la den personen komme tilbake før kliniske forsøk på vaksinen er ferdig. Og da kan læreren bare komme tilbake hvis stillingen fortsatt er ledig.

I et brev til foreldrene viste Centner til forskning som er motbevist. Hun hevdet at titusenvis av kvinner over hele verden har rapportert om reproduksjonsproblemer, bare fra å være i nærheten av noen som har fått coronavaksinen.

- Ikke smittsomt

Smittevernekspert Dr. Aileen Marty forteller til CBS Miami at det ikke finnes grunnlag for Centners påstander.

- Det er overhodet ingenting smittsomt i vaksinen, og flokkimmuniteten den framkaller gir ikke reproduksjonsproblemer, forteller hun til CBS Miami.

Reuters faktasjekket Centners påstand forrige uke, og kom også fram til at det ikke finnes noe bevis for at den er sann.

«Medisinske eksperter er enige om at det er umulig for en person å overføre vaksinen til personer de er i nærheten av. Det er også umulig for kvinner å oppleve endringer i menstruasjonssyklusen og andre reproduksjonsproblemer ved å være rundt en vaksinert person.», skrev nyhetsbyrået.

Får kritikk

Skolen og Centner har fått masse kritikk etter at saken kom ut i mediene. Manny Diaz er republikansk senator i delstaten og forteller CBS Miami at han ikke forstår skolen.

- Jeg syntes påstanden var ganske latterlig, for å være ærlig, sa Diaz.

Også flere foreldre på skolen er sjokkerte.

- Det er uforståelig. Hvorfor vil hun ikke at lærerne skal bli vaksinert?, lurte pappa Greg Tatar på da han snakket med CBS Miami.

Likevel står Centner bak skolens kontroversielle meninger.

På spørsmål fra amerikansk presse svarte en representant for Centner at skolen ikke var 100 prosent sikker på at coronavaksiner er trygge, og at det er for mange uvisse variabler rundt vaksinene for at de skal føle seg komfortable.

Ekteparet David og Leila Centner kjøpte skolen som da het Metropolitan International School i 2019, og endret umiddelbart navnet til Centner Academy. Skolen ligger i et fint distrikt i Miami og det koster mellom 15 000 og 30 000 dollar i året å gå på skolen, ifølge BBC.

USA har nå satt rundt 234 millioner vaksinedoser på landsbasis, ifølge New York Times. I Florida er cirka 28 prosent av befolkningen fullvaksinerte, det et er rett under landsgjennomsnittet på 30 prosent. Rundt 40 prosent av innbyggerne i delstaten har fått den første vaksinedosen.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer