Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å avlyse Danmark-besøk hvis kontrakt offentliggjøres

Strengt hemmelighold om hva det koster å få Obama til Danmark. Norske arrangører holder også munn.

DYR AFFÆRE: Ønsker man å bivåne samtale med Barack Obama når han kommer til Norge må du punge ut minimum 6.000 kroner. Foto: NTB /Scanpix
DYR AFFÆRE: Ønsker man å bivåne samtale med Barack Obama når han kommer til Norge må du punge ut minimum 6.000 kroner. Foto: NTB /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere president Barack Obama kommer til å avlyse sitt besøk i den danske byen Kolding hvis kontraktopplysninger om økonomien bak offentliggjøres.

Det avslører den danske avisa JyskeVestkysten. Avisa har fått innsikt i arrangementspapirene når Obama besøker Kolding 28. september.

Ifølge avisa blir arrangementet avlyst hvis kontraktopplysninger som omhandler økonomi, e-postkorrespondanse eller navn på personer rundt Obama blir offentliggjort.

ADVARER: Tidligere USAs president, Barack Obama, advarer verden på det sterkeste mot det han mener er farlig lederskap. Video: NTB Scanpix Vis mer

Arrangementet blir arrangert av Syddansk Universitet i samarbeid med Kolding kommune og Business Kolding, skriver Jyllands-Posten. Rundt 600 forretningsledere, studenter og framtredende personer skal delta på konferansen.

Krever «total fortrolighet»

Representanter for Obama har, ifølge den danske avisa, krevd «total fortrolighet» om kontraktens opplysninger.

«En offentliggjøring av private partnere bak arrangementet, innhold om forhandlinger som har pågått eller fortrolig e-postkorrespondanse vil medføre en avlysning av arrangementet med begrunnelse i kontraktbrudd», skriver Business Kolding til JyskeVestkysten.

Kolding kommune støtter arrangementet med 750.000 danske kroner.

Billetter til 25 000

Etter planen skal Obama også besøke Norge 26. september for å delta på Oslo Business Forums konferanse «The Future of Technology and Sustainability». Obama skal ifølge programmet ha en en time og fem minutters lang samtale under teknologi-seminaret.

Prisen for å bivåne samtalen koster fra 5995 til 24 995 kroner.

- Vi ser fram til å ønske president Obama velkommen til Norge og vår konferanse som handler mye om ledelse og teknologi, sier pressekontakt Daniel Gauslaa i Oslo Business Forum til Dagbladet.

«NY JOBB»: Tidligere president Barak Obama deltok i et panel med unge ledere på University og Chicago. Her avslørte Obama noen av planene for framtida. Video: AP / CNN / Foto: REUTERS / Kamil Krzaczynski Vis mer

OBF har ifølge Gauslaa jobbet i et drøyt år med å få Barack Obama til Oslo. Han vil ikke kommentere hva det har kostet å få presidenten til Norge. Han vil heller ikke kommentere om de har samme hemmelighetsklausul i kontrakten som danskene.

- Vi vil ikke kommentere kontrakten som OBF har inngått med president Obamas kontor, sier Gauslaa.

Arrangørene ønsker ikke å si noe om hvem Obama skal samtale med da dette snart blir offentliggjort.

- Vi vil ikke ut med navn på moderator, sier Gauslaa.

CNN-programleder Richard Quest, Oxford-foreleser Chris Kutarna og MIT-professor Andrew McAfee er andre som skal ha taletid under konferansen. Fra Norge stiller NHH-forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, i tillegg til Nordeas Thina Saltvedt.

Problematisk hemmelighold

Oluf Jørgensen, ekspert i mediejuss ved Danmarks Medie- og Journalisthøyskole, uttaler i forbindelse med saken i Danmark at det er problematisk at opplysninger om kontrakten hemmeligholdes.

Ifølge Jørgensen er dette i strid med FNs konvensjon om forebygging av korrupsjon som Danmark har sluttet seg til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!