Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å bruke makt i Elfenbenskysten

Representanter for 15 vestafrikanske land advarte president Laurent Gbagbo om at de vil bruke makt dersom han ikke trekker seg.

SPENT: En soldat holder vakt mens Laurent Gbagbos supportere demonsterer. Foto: REUTERS/Luc Gnago
SPENT: En soldat holder vakt mens Laurent Gbagbos supportere demonsterer. Foto: REUTERS/Luc Gnago Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for 15 vestafrikanske land advarte fredag Elfenbenskystens sittende president Laurent Gbagbo om at de vil bruke makt dersom han ikke trekker seg.

Ledere fra de 15 medlemslandene i den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS var fredag samlet til krisemøte om den spente situasjonen i Elfenbenskysten.

- Dersom Gbagbo ikke etterkommer kravet om å fratre, vil vi ikke ha noe annet valg enn å foreta oss noe, inkludert bruk av legitim makt, for å oppnå målene til det ivorianske folket, heter det i sluttkommunikeet fra møtet i den nigerianske hovedstaden Abuja.

Spent Situasjonen i Elfenbenskysten er svært spent på grunn av konflikten mellom Alassane Ouattara og president Laurent Gbagbo. Begge hevder at de vant presidentvalget i slutten av november. Både FN og vestlige land mener Ouattara vant valget.

Ifølge FN skal over 170 mennesker ha blitt drept i landet den siste uka.

- Noe kompromiss kommer ikke på tale. Gbagbo må tre tilbake, sa den nigerianske utenriksministeren Odein Ajumogobia før møtet i ECOWAS startet.

De 15 landene i ECOWAS kommer til å sende en delegasjon til Gbagbo for å få ham til å fratre. Landenes militære ledere skal å ha et møte hvor de skal planlegge en eventuell aksjon mot Gbagbo, går det fram av vedtaket gjort på ECOWAS møte.

Ouattara oppfordret fredag hæren om å vende ryggen til Laurent Gbagbo og beskytte sivile.

- Volden rår igjen i våre byer. Det rapporteres om alvorlige brudd på menneskerettighetene fra alle kanter, sa Ouattara.

Knapp tid Tidligere fredag ble det kjent at de vestafrikanske statenes sentralbank har stengt Gbagbos tilgang til statens midler. Banken har anerkjent Outtara som landets nye president.

Banken sier at bare medlemmene av Elfenbenskystens rettmessige myndighet skal ha tilgang til innskuddet i banken. Dermed vil det bli vanskelig for Gbagbo å betale militæret, noe som kan øke presset på presidenten og få ham til å gå av, melder BBC.

Den franske utenriksministeren Michèle Alliot-Marie sa fredag at Gbagbo fremdeles kan trekke seg tilbake med æren i behold, men at tiden nå er knapp.

- Han har rett til en ærefull avgang, men muligheten blir mindre ettersom tiden går, ting kommer mer ut av kontroll og volden øker, sa Alliot-Marie. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!