Truer med å drepe gisler

Tre japanere er tatt som gisler i Irak. Japan må trekke seg ut av landet ellers drepes gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge fjernsynskanalen Al-Jazeera truer den irakiske gruppa som har tatt de tre til fange, med å drepe dem om ikke Japan trekker sine styrker ut av Irak innen tre dager.

Trues

TV-kanalen viste et opptak av de tre gislene, to menn og en kvinne, alle kledd i sivile klær. Opptaket skal komme fra den tidligere ukjente gruppa Saraya al-Mujahideen. Ved siden av de tre sto flere væpnede og maskerte menn med passene til de tre gislene. I Seoul opplyste nyhetsbyrået Yonhap at åtte sørkoreanere også er bortført i Irak. En av dem skal ha blitt løslatt.

I tillegg forsvant en britisk sivilist som arbeider for okkupasjonsstyrkene tidligere i uka i Nassiriya. Gary Teeler ble bortført tirsdag, og ingen har hørt fra ham siden, ifølge okkupasjonsmakten.

Spanske og amerikanske gisler

Tidligere i dag sa en talsmann for den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr at de hadde tatt flere vestlige gisler.

- Vi holder gisler, de fleste av dem spanske, men kanskje også en amerikansk soldat, og vi vil bytte dem mot Mustafa al-Jacoubi, sa en talsmann for Sadr i Najaf, Amar el-Husseini.

Benekter påstander

Både spanske og amerikanske myndigheter benektet at noen av deres soldater var tatt som gisler.

Brigader Mark Kimmitt sa at alle soldatene som er basert i Najaf-området befant seg trygt på sine baser. Det spanske forsvarsdepartementet benektet også at spanske militære var tatt som gisler. En talsmann for departementet sa i Madrid kalte uttalelsen fra Sadr-militsen en løgn.

Men ingen ville kommentere muligheten for at sivile kan være tatt som gisler.

Arrestordre

Jacoubi ble arrestert i forrige uke, mistenkt for å ha vært med på drapet på en pro-amerikansk sjialeder, Abdel Majid al-Khoei, i fjor. Arrestasjonen bidro til å utløse en bølge av protester og opprør blant sjiamuslimene mot okkupasjonsstyrkene.

I Bagdad opplyste samtidig et medlem av det USA-oppnevnte styringsrådet, Adnan Pachachi, at forhandlinger er i gang med Sadr med sikte på å få ham til å overgi seg og stanse opprøret.

En irakisk dommer har utstedt arrestordre på Sadr i forbindelse med drapet på Khoei.

(NTB)

HOLDES FANGET:</B> Japanerne er bundet og øynene deres er dekket på TV-bildene som er sendt ut.
DOKUMENTASJON:</B> Gisseltakerne viste fram gislenes ID-kort på TV, slik at folk skal forstå alvoret og hvem som er tatt til fange i Irak.
TRUES:</B> TV-opptakene som er sendt ut fra gisseltakerne viser en japansk statsborger som trues på livet med en kniv. Om ikke Japan etterkommer kravene som er satt vil gislene dø.