Truer med å drepe gisler

Tre japanere er tatt som gisler i Irak. Japan må trekke seg ut av landet ellers drepes gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge fjernsynskanalen Al-Jazeera truer den irakiske gruppa som har tatt de tre til fange, med å drepe dem om ikke Japan trekker sine styrker ut av Irak innen tre dager.

Trues

TV-kanalen viste et opptak av de tre gislene, to menn og en kvinne, alle kledd i sivile klær. Opptaket skal komme fra den tidligere ukjente gruppa Saraya al-Mujahideen. Ved siden av de tre sto flere væpnede og maskerte menn med passene til de tre gislene. I Seoul opplyste nyhetsbyrået Yonhap at åtte sørkoreanere også er bortført i Irak. En av dem skal ha blitt løslatt.

I tillegg forsvant en britisk sivilist som arbeider for okkupasjonsstyrkene tidligere i uka i Nassiriya. Gary Teeler ble bortført tirsdag, og ingen har hørt fra ham siden, ifølge okkupasjonsmakten.

Spanske og amerikanske gisler

Tidligere i dag sa en talsmann for den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr at de hadde tatt flere vestlige gisler.

- Vi holder gisler, de fleste av dem spanske, men kanskje også en amerikansk soldat, og vi vil bytte dem mot Mustafa al-Jacoubi, sa en talsmann for Sadr i Najaf, Amar el-Husseini.

Benekter påstander

Både spanske og amerikanske myndigheter benektet at noen av deres soldater var tatt som gisler.

Brigader Mark Kimmitt sa at alle soldatene som er basert i Najaf-området befant seg trygt på sine baser. Det spanske forsvarsdepartementet benektet også at spanske militære var tatt som gisler. En talsmann for departementet sa i Madrid kalte uttalelsen fra Sadr-militsen en løgn.

Men ingen ville kommentere muligheten for at sivile kan være tatt som gisler.

Arrestordre

Jacoubi ble arrestert i forrige uke, mistenkt for å ha vært med på drapet på en pro-amerikansk sjialeder, Abdel Majid al-Khoei, i fjor. Arrestasjonen bidro til å utløse en bølge av protester og opprør blant sjiamuslimene mot okkupasjonsstyrkene.

I Bagdad opplyste samtidig et medlem av det USA-oppnevnte styringsrådet, Adnan Pachachi, at forhandlinger er i gang med Sadr med sikte på å få ham til å overgi seg og stanse opprøret.

En irakisk dommer har utstedt arrestordre på Sadr i forbindelse med drapet på Khoei.

(NTB)

HOLDES FANGET:</B> Japanerne er bundet og øynene deres er dekket på TV-bildene som er sendt ut.
DOKUMENTASJON:</B> Gisseltakerne viste fram gislenes ID-kort på TV, slik at folk skal forstå alvoret og hvem som er tatt til fange i Irak.
TRUES:</B> TV-opptakene som er sendt ut fra gisseltakerne viser en japansk statsborger som trues på livet med en kniv. Om ikke Japan etterkommer kravene som er satt vil gislene dø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer