<strong>VISER INGEN NÅDE:</strong> Den Filippinske presidenten, Rodrigo Duterte, truer med å ta livet av sønnen sin dersom han dømmes skyldig for innblanding i narkotikamiljøet. Foto: AP Photo/ Aaron Favila/ NTB Scanpix
VISER INGEN NÅDE: Den Filippinske presidenten, Rodrigo Duterte, truer med å ta livet av sønnen sin dersom han dømmes skyldig for innblanding i narkotikamiljøet. Foto: AP Photo/ Aaron Favila/ NTB Scanpix Vis mer

På kant med narkotikaloven:

Truer med å drepe sin egen sønn

Filippinenes president viser ingen nåde dersom det viser seg at sønnen er del av en narkoliga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Filippinenes president, Rodrigo Duterte (72), sier ifølge nyhetsbyrået AFP at han tar livet av sin egen sønn hvis han dømmes skyldig for å ha smuglet narkotika inn i landet.

- Jeg har tidligere sagt at hvis barna mine begynner å arbeide med narkotika, så dreper jeg dem, sa Duterte i en tale til regjeringsmedarbeiderne sine på onsdag.

Presidentens sønn, Paolo Duterte, har blitt anklaget for å være en del av en kinesisk narkoliga. Han avga tidligere denne måneden en forklaring for juryen i landets senat der han nektet straffeskyld.

<strong>I RETTEN:</strong> Paolo Duterte, Rodrigo Dutertes sønn, snakker med advokaten sin under rettshøringen 7. september. Paolo er anklaget for å ha smuglet narkotika inn i landet. Foto: Reuters/ Erik De Castro/ NTB Scanpic
I RETTEN: Paolo Duterte, Rodrigo Dutertes sønn, snakker med advokaten sin under rettshøringen 7. september. Paolo er anklaget for å ha smuglet narkotika inn i landet. Foto: Reuters/ Erik De Castro/ NTB Scanpic Vis mer

- Jeg har fortalt Pulong (sønnens kallenavn red.anm) at jeg utgir ordre om å drepe ham dersom han dømmes skyldig. Jeg vil også beskytte politifolkene som tar livet av ham hvis beskyldningene er sanne, sier Duterte.

Paolo Duterte (42) nektet ved senatutredningen han deltok på tidligere denne måneden at han har vært medlem av en kinesisk triade som smuglet i en stor forsendelse metamfetamin fra Kina.

Vil utrydde kriminelle

72-åringen, som tidligere har blitt kalt «Filippinenes Donald Trump», gikk seirende ut av presidentvalget i Filippinene i 2016 på grunnlag av kampen mot narkotika. Den svært kontroversielle presidenten har tidligere kalt Barack Obama «en horunge».

Underveis i valgkampen lovte presidenten at han ville utrydde ulovlige stoffer i samfunnet ved å ta livet av opp mot 100 000 langere og narkotikamisbrukere.

Siden Duterte overtok makten har politiet drept mer enn 3800 mennesker som på ulikt vis har vært på kant med narkotikaloven.

Valgløftene falt i god jord hos velgerne fordi landet sliter med alvorlig krimialitet og korrupsjon.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

«- Ring politiet eller drep dem selv»

Ifølge nyhetsbyrået AP oppfordrer Duterte filippinske borgere også til å ta loven i egne hender.

- Ring oss, politiet, eller drep dem selv hvis du har en pistol. Dere har min støtte, sa Duterte, og advarte om landets voksende problem med organisert kriminalitet, spesielt innenfor narkotikatrafikken.

I en tale på nasjonal TV sa han at dersom en narkotikalanger motstår arrestasjon eller nekter å bli med til politistasjonen og truer med en pistol eller en kniv, skal man drepe vedkommende.

<strong>DUSØR FOR DRAP:</strong> Duterte har tidligere utlovt dusører til politimenn som dreper kriminelle. Nå lover han også sikkerhet til politibetjenten som skal ta livet av sønnen hans dersom han dømmes for narkotikasmugling. Foto: AFP Photo/ Ted Aljibe
DUSØR FOR DRAP: Duterte har tidligere utlovt dusører til politimenn som dreper kriminelle. Nå lover han også sikkerhet til politibetjenten som skal ta livet av sønnen hans dersom han dømmes for narkotikasmugling. Foto: AFP Photo/ Ted Aljibe Vis mer

Presidenten har også utlovet dusør til politimenn som dreper innbyggere som antas å smugle eller omsette narkotika.

- Vi er ikke dårlige mennesker. Vi er bare engler som gjør det Gud har skapt oss til å gjøre: å sende onde sjeler tilbake til himmelen, sa en filippinsk politibetjent til Guardian under et intervju i Manila i 2016.

Politimannen er en av flere som reiser ut i natten for å ta livet av byens kriminelle, flytte likene og dumpe dem i nabobyer. Politiet setter klistremerker med ord som «langer» eller «ringleder» på likene.

- Vi dreper ikke fordi vi liker det, men hvis det dreier seg om en hardbarka kriminell som lever livet sitt som en parasitt, viser vi ingen nåde, hevder mannen til den britiske avisen.

Kritikk fra FN

Politimennenes drapsrekke begynte etter at Duterte ble president 1. juli ifjor. Siden da har 100 000 mennesker blitt drept i landet, noe som har ført til internasjonal kritikk.

Blant aktørene som har gått til angrep på Duterte er FN og USA. De anklaget ham for å oppmuntre til drapene.

- Vi ber om at de filippinske myndighetene beskytter målene for disse henrettelsene. Påstander om en krig mot ulovlig narkotikahandel fritar ikke Filippinene fra sine internasjonale rettigheter, sa Agnes Callamard, talsperson for FN, ifølge CNN.

<strong>DEMONSTRASJONER:</strong> En demonstrant demonstrerer mot presidentens drap på narkotikainvolverte innbyggere. Foto: AFP photo/ Noel Celis/ NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: En demonstrant demonstrerer mot presidentens drap på narkotikainvolverte innbyggere. Foto: AFP photo/ Noel Celis/ NTB Scanpix Vis mer

Presidenten har avvist noen involvering i drapsbølgen, og avfeid anklagene om politidrap som handlinger begått i selvforsvar.

Han har også sagt at han «gleder seg over å ha drept» de tre millioner stoffmisbrukerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer