I TVIL: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke lenger automatisk samarbeide med Høyre-Frp-regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I TVIL: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke lenger automatisk samarbeide med Høyre-Frp-regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

KrF VIL I REGJERING:

Truer med å felle Erna hvis hun rører disse fem sakene

KrF kommer til å bruke sin nye makt for alt den er verdt, og holde Erna Solberg (H) gissel i flere saker - dersom det ikke blir en blågrønn regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF har gjort et historisk dårlig valg. Partiet fikk en oppslutning på 4,2 og gikk fra 10 til 8 mandater på Stortinget. Likevel havner de i en unik posisjon - fordi statsminister Erna Solberg trenger både KrF og Venstre for å få flertall.

Dermed kan KrF-leder Knut Arild Hareide, som tirsdag understreket at KrF går rett i opposisjon hvis det ikke blir en blågrønn regjering, holde Erna Solberg på pinebenken en god stund.

KrF åpner for å felle Solberg-regjeringen dersom KrF ikke får gjennomslag for sine saker i Stortinget.

Dagbladet får opplyst at KrF kan trekke støtten til Høyre og Frp hvis de går inn for saker som KrF er imot, som eksempelvis disse fem:

  • Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja
  • Liberalisering av alkoholpolitikken
  • Tidlig ultralyd
  • Aktiv dødshjelp
  • Søndagsåpne butikker.

- Kan bytte side

Før valget sa en sentral KrF-kilde til Dagbladet at Knut Arild Hareides plan B er å få Erna Solberg til å kaste ut Frp og danne en regjering av Høyre, Venstre og KrF.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa på spørsmål fra Dagbladet tirsdag ettermiddag at han ikke vil utelukke at han kan støtte en annen statsminister enn Solberg.

- Svaret på spørsmålet der henger ikke bare sammen med KrF, det henger også sammen med de andre partiene, og hva de velger å komme med, og jeg tror de vet utmerket godt hva som provoserer oss og er vanskelig for oss, sa Hareide på et pressetreff tirsdag ettermiddag.

Ifølge Dagbladets kilde vil det trolig ikke blir dramatisk med det første.

- Vi utelukker ingenting, men det skjer ikke med det første, slik vi tenker, sier vedkommende.

Det samme antydet Hareide i partilederduellen natt til tirsdag.

- Vi kan ikke gi en garanti for de fire neste åra, de bestemmer selv hvor farlig de lever, sa han da.

KrF-kilder sier til Dagbladet at KrF kan gå i samtaler med de tre andre borgerlige partiene som Erna Solberg inviterer til, men kun med formål om å danne en blågrønn regjering. Tidligere har KrF og Hareide utelukket både regjeringssamarbeid med Frp og ny samarbeidsavtale. Det eneste alternativet til blågrønn regjering, er samarbeid fra sak til sak i Stortinget. Det gjentok Olaug Bollestad i Dagbladets valgbod i dag.

STILLER KRAV: KrFs Olaug Bollestad sier at om KrF ikke får det som de vil, går de i opposisjon. Video: Dagbladet Vis mer Vis mer

Grundig evaluering

KrF-ledelsen satt mandag i møter nesten hele dagen for å evaluere valget. Den evalueringen blir grundig, ifølge Bollestad.

- Selvfølgelig, hvis vi ikke er villige til å kikke oss selv i kortene, da legger vi litt inn årene. Når ting ikke går som vi hadde tenkt og planlagt da snur vi alle kort. Men når vi har gjort det, skal vi holde fast ved det vi har felles og bygge på det. Vi har et stort handlingsrom hvis vi klarer å løfte partiet og det skal vi gjøre.

Bollestad sa da at KrF må vise at partiet har noe til felles med både høyre- og venstresidens i norsk politikk og viste spesielt til at KrF har mye til felles med Sp.

En sentral kilde i Senterpartiet sier at det er helt uaktuelt for Sp å bidra i en ny sentrumsregjering av Høyre, Venstre, KrF og Sp.

Vedkommende tror at det er KrF som må gjøre et skifte.

- Knut Arild Hareide har vært leder lenge, nå skar det seg nesten seriøst. Skal han være den som gir Erna fire nye år eller skal han ta et radikalt grep? Han må bytte side. Han trenger å gjøre noe, sier kilden til Dagbladet.