Truer med å felle regjeringen

- De har ignorert alle våre budsjettkrav. Skatt, krim, forsvar, vei - det virker som om regjeringen tar sikte på å føre en annen politikk i alle våre saker, sier en oppgitt Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Petersen søndag åpenlyst truet med å felle Kjell Magne Bondevik og gjeninnsette Thorbjørn Jagland som statsminister, fortsetter han den knallharde kritikken:

- Regjeringen må ta stilling til hvordan den ser på seg selv og livet. Statsministeren feilbedømmer situasjonen hvis han tror vi vil falle ham til fote i budsjettet.

Ifølge Petersen er det én måte å komme ut av problemene på:

- Politikerne må ta seg «en stille uke», reflektere og snakke med hverandre over både gamle og nye skillelinjer.

- Men din kritikk av regjeringen bidrar vel ikke akkurat til en rolig inngang på uka?

- Nei, men det bidrar heller ikke til noen ryddig løsning å la statsministeren leve i villrede om hvor vi står.

Floke

I Stortinget baler finanspolitikerne med budsjettinnstillingen. Bare én ting er sikkert når det gjelder utfallet av deres arbeid: Ingen vil få flertall for noe som helst.

Når innstillingen avgis tirsdag eller onsdag, kommer den til å bestå av fem helhetlige budsjettforslag: Ap's, Høyres, Frp's, SVs og regjeringspartienes.

Forslagene vil i utgangspunktet bare få partienes egne stemmer i Stortinget. Hvordan floken skal løses, kan ingen i dag gi noe fornuftig svar på.

Men det finnes alternativer:

Statsminister Kjell Magne Bondevik kan gripe inn i prosessen før finansdebatten 25. og 26. november. Ved å pøse inn mer penger, eller komme Høyre og Frp i møte på annet vis, kan han håpe å vinne deres gunst og stemmer.

Alternativt kan Bondevik sette hardt mot hardt og forsøke å vinne flertall i Stortinget ved å stille kabinettspørsmål. Taper han, blir det Thorbjørn Jaglands oppgave å holde nyttårstalen.

Dersom Petersens buldring er mer enn posisjonering i vanskelige forhandlinger, kan partiet komme til å felle Bondevik. I en slik situasjon bør ikke et budsjettsamarbeid mellom Høyre og Ap utelukkes.

For å få et budsjett i havn har også Stortinget mulighet for å gå tilbake til den gamle formen for budsjettbehandling med slalåmkjøring og vekslende flertallskonstellasjoner.