Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å «fjerne» over 30 amerikanske guvernører

FBI etterforsker aktivistgruppe etter masseutsendelse av trusselbrev.

TRUET: Louisiana-guvernør Bobby Jindal, her i samtale med president Obama. Foto: AP/Scanpix
TRUET: Louisiana-guvernør Bobby Jindal, her i samtale med president Obama. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er gruppa Guardians Of The Free Republic som har framsatt truslene, som nå etterforskes av FBI.

Brevene rettes mot guvernører fra begge de to store partiene i USA, og ifølge AP jobber FBI utfra en teori om at guvernørene i samtlige amerikanske delstater etter hvert vil motta trusselbrevet.

Foreløpig har brevet gått ut til et 30-talls guvernører.

Truslene går ut på at guvernørene sier opp sin stilling innen tre dager - ellers vil de bli «fjernet».

Hvordan dette skal skje er foreløpig ikke kjent, men på sitt nettsted beskriver gruppa en rekke mål - og understreker at disse skal nåes gjennom arbeid i kulissene - «lovlig, fredlig, uten bruk av vold og uten å risikere borgerkrig».

Ytre høyreGruppa plasserer seg på ytre høyre i amerikansk politikk, og vil ha et sterkt redusert skattenivå og redusere statsapparatets makt til det minimale - både i forhold til bankvesen, økonomi og vanlige folk.

Nevada-guvernør Jim Gibbons, Louisiana-guvernør Bobby Jindal, Iowa-guvernør Chet Culver og Michigan-guvernør Jennifer Granholm er navngitt som to av mottakerne av trusselbrevene.

Ordlyden i brevene er ikke lekket ut, men begge guvernørkontorer betegner ifølge LA Times brevene som truende i sin ordlyd.

MilitsBrevene kommer kort tid etter at den militante Hutaree-militsen med ekstremt tolket kristendom som rettesnor skulle styrte maktapparatet i USA gjennom organiserte drap på politifolk og senere borgerkrig.

Gruppa forberedte seg på en apokalyptisk krig mot Antikrist og hans håndtlangere - i praksis amerikanske myndigheter generelt og politifolk spesielt.

Militsen hadde bunkret opp til langvarig krig: medlemmene hadde kjøpt inn skytevåpen, ammunisjon, eksplosiver, andre våpen, uniformer, sambandsutstyr, forsyningskjøretøy og førstehjelpsutstyr.

TRUET: Michigan-guvernør Jennifer Granholm. Truslene etterforskes nå av FBI. Foto: AP/Scanpix
TRUET: Michigan-guvernør Jennifer Granholm. Truslene etterforskes nå av FBI. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!