Truer med å halshogge dem i dag

I går skar terroristene hodet av amerikanske Eugene. I dag går en ny frist ut for landsmannen Jack og britiske Kenneth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske gisselet Eugene Armstrong ble i går halshogd på grusomste vis.

Terroristene skar hodet av det gråtende og livredde offeret, mens det hele ble fanget på film.

Seint i går kveld ble den ni minutter lange videoen publisert på ei nettside som tidligere er brukt av islamistiske terrorister i Irak. Opptaket viser Armstrong i en oransje kjeledress sittende foran fem maskerte kidnappere. Over er et banner med innskriften til terrorgruppa Tawhid og Jihad - Enhet og Hellig krig. Mannen i midten leser opp en erklæring, og skjærer deretter av amerikanerens hode bakfra. Som en bestialsk gest plasseres deretter hodet oppå den døde kroppen.

En amerikansk talsmann bekrefter overfor AP at levningene etter Armstrong er funnet, men CIA fortsetter likevel å granske videoen for å forsikre seg om at den er ekte.

Eugene Armstrong ble kidnappet på torsdag, sammen med landsmannen Jack Hensley og briten Kenneth Bigley. På lørdag sendte kidnapperne ut en video der de truet med å drepe de tre dersom ikke alle muslimske kvinner i fengsel i Irak ble løslatt innen 48 timer.

I øyeblikket vet ingen om de to siste gislene fortsatt lever, men i gårsdagens uttalelse framsatte imidlertid terroristene en ny tidsfrist, denne gangen på 24 timer. Denne går trolig ut i løpet av dagen i dag.

Krever terrorkvinner løslatt

Kravet til gisseltakerne var løslatelse av kvinnelige fanger fra Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad, samt fengselet i Umm Qasr sør for Basra. I går kveld gikk den opprinnelige tidsfristen ut. Samtidig kom meldingen om at Eugene Armstrong var drept.

Amerikanske myndigheter hevder på sin side at det kun er to kvinner i amerikansk varetekt i Irak. Det er Rihab Rashid Taha, bedre kjent som «doktor Bakterie», og Huda Salih Mahdi Ammash, som går under navnet «fru Miltbrann». Begge har sittet i amerikansk varetekt på et hemmelig sted siden mai i fjor.

De to kvinnene regnes blant Saddam Husseins aller nærmeste støttespillere. Rihab Rashid Taha er utdannet i Storbritannia, og er mistenkt for å ha prøvd å utvikle biologiske våpen. «Doktor Bakterie» er gift med den tidligere oljeministeren i Irak, Amir Rashid Muhammad al-Ubaydi.

Huda Salih Mahdi Ammash var den eneste kvinnen i Iraks politiske ledelse, og hun fikk kallenavnet «fru miltbrann» fordi hun er en av landets fremste forskere på biologiske våpen. Hun har doktorgrad i mikrobiologi fra et amerikansk universitet, og var den eneste kvinnen på USAs liste over de 55 mest ettersøkte i Irak.

USAs hovedfiende

Terrorgruppa som hevder å stå bak det siste gisseldrapet, ledes av Abu Musab al-Zarqawi. Jordaneren er Iraks mest ettersøkte terrorist, og regnes som en av USAs hovedfiender i kampen mot terror. al-Zargawi sier i en melding på nettstedet at det var han som egenhendig skar hodet av amerikaneren.

Ifølge den samme meldingen vil gisseltakerne halshogge de to siste gislene dersom ikke USA etterkommer kravet deres innen 24 timer.

Ingen er i tvil om at de mener blodig alvor.

(Kilder: AP, CNN. BBC, NTB, Dagbladet)

VISTE INGEN NÅDE: Familie og venner bønnfalt gisseltakerne om å spare livet til amerikanske Eugene Armstrong. Til ingen nytte.
TRUES MED HALSHOGGING: Amerikanske Jack Hensley (øverst) og briten Kenneth Bigley ble kidnappet sammen med Armstrong, fra boligen de tre delte i Bagdad. Nå trues de med samme gusomme skjebne.
I SORG: Alice Fecker (70) plasserer et amerikansk flagg på en minnekrans for Eugene Armstrong i hans hjemby Hillsdale i Michigan.
SENDT UT PÅ LØRDAG: Bilde fra videoen som gisseltakerne sendte til arabisk fjernsyn på lørdag. Der krevde de muslimske kvinner i amerikansk varetekt løslatt innen 48 timer. Den fristen gikk ut i går kveld.