Truer med å invadere Gaza

Israels statsminister Ariel Sharon truet i går med å invadere Gaza hvis ikke rakettangrepene fra Hamas stanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har snakket med de øverste militære lederne og gjort det klart at det ikke vil være noe tilbakeholdenhet i våre operasjoner, sa Sharon ifølge telegrambyrået AP.

Skutt i filler

Våpenhvileavtalen mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene fra 8. februar er skutt i filler i løpet av fire dager. Det skjøre diplomatiet i Midtøsten er igjen i ferd med å rakne.

Alle lamper lyser, og USAs utenriksminister Condoleezza Rice avbryter sitt program for å ta en snartur til området for å forsøke å redde det som reddes kan av «Veikartet for fred».

Terroristorganisasjonene Hamas og Islamsk jihad har igjen tatt til våpen, og mer enn 100 raketter er de siste dagene avfyrt mot israelske mål. Israel har svart med å ta opp igjen jakten på Hamas-ledere, og også i går drepte en israelsk snikskytter en Hamas-leder.

Israelerne skjøt også en rakett mot en bil med antatte Hamas-ledere. Granaten drepte en forbipasserende, men ikke personene i bilen som var rakettens mål.

Desperat for Abbas

Situasjonen er nå desperat for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han appellerte lørdag kveld til Hamas om å avstå fra vold. Men Abbas har ikke kontroll over Hamas, og Ariel Sharon har allerede kjørt opp mange tusen soldater mot grensa til Gaza.

 KRIGSKLAR:  Israels president Ariel Sharon truer med invasjon i Gaza hvis ikke palestinske myndigheter får stanset rakettangrepene fra blant andre Hamas. Foto: Scanpix
KRIGSKLAR: Israels president Ariel Sharon truer med invasjon i Gaza hvis ikke palestinske myndigheter får stanset rakettangrepene fra blant andre Hamas. Foto: Scanpix Vis mer

Også Ariel Sharon er presset av sine egne. 10 000 ultraortodokse jøder lovet hverandre i går å trosse forbudet mot å ta seg inn til de jødiske bosettingene på Vestbredden. Det er ventet at mange av de 8500 bosetterne vil sette seg til motverge når de etter planen skal flytte ut av Gaza i august.

-  Israel vil ikke ha fred og sikkerhet, men vi vil ikke dras med i deres spill. Kanskje de ser etter et påskudd for å utsette tilbaketrekkingen (fra Gaza), sa Abbas i går.