Truer med å kaste Bondevik

Teleskandalen kan bli Bondevik-regjeringens fall. Verken Ap eller Høyre utelukker regjeringskrise i kjølvannet av fusjonsfiaskoen. - Saken har vært for dårlig forberedt. Den har skadd Norges interesser, sier Ap-talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teleskandalen kan bli Bondevik- regjeringens fall. Verken Ap eller Høyre utelukker regjeringskrise i kjølvannet av fusjonsfiaskoen. - Saken har vært for dårlig forberedt. Den har skadd Norges interesser, sier Ap-talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Dagbladet. Dette er en usedvanlig sterk og alvorlig kritikk fra det største opposisjonspartiet i Stortinget. Høyre er ikke nådigere: - Sverige har lurt Norge trill rundt. Spørsmålet er hvordan Norge har latt seg lure. Det er også et spørsmål hvordan regjeringen har forvaltet sin andel av et selskap verd 300- 400 milliarder kroner. Jeg vil ikke utelukke at denne saken kan ende med regjeringskrise, sier Høyres leder Jan Petersen til Dagbladet. Hvis Høyre og Arbeiderpartiet i løpet av de nærmeste ukene finner ut at regjeringen har gjort en så dårlig jobb med fusjonssaken at den ikke lenger har tillit, er Bondevik ferdig.

Sterkt svekket

Uansett er det en sterkt svekket regjering som vakler inn i år 2000. Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen sier han i utgangspunktet ikke har noe ønske om å felle regjeringen. Han mener det er Sveriges statsminister Göran Persson som har opptrådt uredelig og lurt Norge. Men Hagen er ikke imponert over Bondevik. - Til tross for at det er svenskene som har bedrevet lureri, har Bondevik allerede avskrevet oss fra å saksøke svenskene for mislighold av en avtale. Han kommer ikke med ett kritisk ord om svenskene. Jeg syns det er svakt, sier Hagen. Allerede mandag vil landet få en pekepinn på Bondevik-regjeringens videre skjebne etter fusjonsfiaskoen. Da vil statsminister Kjell Magne Bondevik gi en første redegjørelse for Stortinget om hvorfor alt gikk så galt. Bondevik sa på sin pressekonferanse i går at han er beredt på oppvask i Stortinget. Men i går fant han ingen grunn til å komme med noen selvkritikk på regjeringens vegne. - Jeg ser selvsagt ikke bort fra et oppgjør i Stortinget. Partiene på Stortinget får behandle saken på den måten de finner riktig. Vi har tatt det ansvaret vi har og opptrådt slik som var mulig. Vi mener vi ikke har gitt noen feilinformasjon til Stortinget, og at det ikke har vært rom for å tolke aksjonæravtalen annerledes, sa Bondevik. Det er dette stortingsflertallet de nærmeste dagene og ukene vil granske med lupe. - En må spørre seg hvordan det har vært mulig å bringe oss inn i en situasjon med et slikt kaos, sier Ap's samferdselspolitiske talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han mener regjeringens grunnleggende feil var å gi juridisk åpning som svenskene siden utnyttet til sin fordel.

- Flaut

- Dette viser at det er gjort for dårlig håndverk i denne saken, sier Schjøtt-Pedersen. - Som eier burde regjeringen hatt en klar strategi. Den får jeg ikke tak på. Jeg tror regjeringen skjønte alvoret for seint. Når statsministeren kommer til Stortinget mandag, må han legge kortene med bildesiden opp. Det er klart regjeringen etter dette er sterkt svekket. Dette er flaut både for den norske og den svenske regjeringen, sier Jan Petersen.

Kan gi mistillit

- Er dette en sak som kan utløse regjeringskrise? - Jeg vil ikke utelukke noe av det i dag. Det får komme seinere. Det som er sikkert er at Stortinget ikke kan vente på en stortingsproposisjon. Da vil det gå både vinter og vår. Vi må komme i gang raskt, sier Petersen. Flere partier ser for seg at redegjørelsen går til en komité, sannsynligvis samferdselskomiteen, for så å behandles i Stortinget i januar/februar. Først da vil det endelig bli avklart om det er flertall for å felle Bondevik-regjeringen. Viljen til regjeringsjakt avhenger om flertallet finner nok krutt i saken til å fremme mistillit. Men ikke minst må Ap og Høyre se seg tjent med at Bondevik går og Jagland kommer nå, halvannet år før stortingsvalget.

Hvorfor gikk det så galt?- si din mening!

<B>STERK KRITIKK:</B> Statsminister Kjell Magne Bondevik og samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll på vei inn til pressekonferanse i regjeringsbygget i går.