Truer med å kaste ut Statoil av Libya

Libyas oljeminister Shokri Ghanem truer med å annullere kontraktene til Statoil og andre vestlige oljeselskaper.

TRUER: Libyas oljeminister sier at den internasjonale bombingen av landet vil få konsekvenser for oljeselskapene. Det kan bety at Statoil blir kasta ut av Libya. Her ved konsernsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
TRUER: Libyas oljeminister sier at den internasjonale bombingen av landet vil få konsekvenser for oljeselskapene. Det kan bety at Statoil blir kasta ut av Libya. Her ved konsernsjef i Statoil, Helge Lund. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagens Næringsliv truer Ghanem med at kontraktene i stedet vil bli gitt til kinesiske og indiske selskaper.

På en pressekonferanse i Tripoli i helgen, samtidig med at internasjonale styrker startet bombing av mål i Libya, sa Ghanem at det vil bli konsekvenser for oljeselskaper som ikke kommer tilbake for å gjenoppta oljeproduksjonen.

- Vi vil vurdere å gi kontrakter utenom anbudsrunde til nye operatører som er villige til å komme og jobbe i landet. Vi ønsker å øke oljeproduksjonen, sa han.

India, Brasil og Kina skal være land som er i kikkerten til Libya som nye samarbeidspartnere.

Statoil er parterner i to oljefelter i Libya, men har ikke planer om å returnere med det første.

- Vi stengte kontoret 21. februar på grunn av sikkerhetssituasjonen og for å ivareta sikkerheten til våre ansatte. Kontoret er fortsatt stengt med samme begrunnelse, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Han ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Shokri Ghanem, men sier at Statoil avventer situasjonen og vil se hva som skjer før de foretar seg noe.

Heller ikke andre vestlige oljeselskaper har umiddelbare planer om å vende tilbake.

NTB