Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å kneble Taliban

Nesten daglig har Zaeef og Shaheen invitert verdenspressen til ambassade-plenen i Islamabad. Nå truer Pakistan med å kneble Talibans eneste stemme utad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Truslene kom i går - dagen etter forsvarsminister Donald Rumsfelds besøk i den pakistanske hovedstaden. Ambassadør Abdul Salam Zaeef ble kalt inn på teppet til pakistansk UD, og truet til å stanse sine daglige pressekonferanser.

I ukevis har han og Taliban-talsmann Sohail Shaheen invitert journalister til å høre deres versjon av bombekrigen. Flere ganger har de fortalt om amerikansk bombing av sivile og USA-fiaskoer på afghansk territorium - opplysninger som rutinemessig er blitt avvist av Pentagon. Problemet sett fra Pentagons side er imidlertid at de flere ganger har måttet krype til korset og innrømme at Taliban har snakket sant, iallfall delvis.

Taust i dag

Propaganda-krigen blir intensivert, og få tror det er en tilfeldighet at pakistansk UD innkalte ambassadøren dagen etter Rumsfelds besøk. Offisielt går anklagen ut på at Taliban-ambassaden bryter diplomatiets regler ved å komme med utfall mot tredjeland - les USA - fra pakistansk jord. Pakistan fastholder at de ikke har gitt munnkurv, men kun minnet om hva passende diplomati er.

I dag var det taust på ambassade-plenen. Taliban oppgir at det ikke ble noen pressekonferanse fordi ambassadøren «ikke føler seg vel».

Uro blant allierte

Siden bombinga startet for over en måned siden, har Taliban-huset rukket å bli en av verdens mest omsvermede ambassader. Mens amerikanerne hevder at afghanerne grovt overdriver antallet sivile drepte, har ambassadøren fortalt at godt over 1000 sivile er blitt bombeofre. Pentagon vet at verdens støtte til flyangrepene blir mindre jo flere sivile som blir drept - og jo lengre det tar før resultatene kommer. Og de lar vente på seg.

Tusenvis av bomber er sluppet over Afghanistan uten at amerikanerne synes å være kommet mye nærmere målet om å styrte Taliban-regimet og få has på den terrorettersøkte Osama bin Laden.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har offentlig medgitt at man kanskje aldri vil finne bin Laden, samtidig som rapportene om sivile ofre og en humanitær krise av dimensjoner har skapt uro blant USAs allierte.

Flytende arabisk

Propagandakrigen er derfor viktigere enn noensinne, men også denne har USA fra første dag slitt med å vinne.

De første forsøkene på å kneble den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Jazeeras dekning av krigen slo sørgelig tilbake, og fikk et komikkens skjær da emiren av Qatar måtte forklare Washington betydningen av en fri og uavhengig presse.

At CNN av mangel på egne folk i Afghanistan begynte å overføre Al-Jazeeras bilder av sivile ofre, gjorde ikke saken bedre, ei heller at Osama bin Laden fikk slippe til med sine krasse utfall mot amerikanerne.

Dette var dråpen som fikk begeret til å flyte over for president George W. Bush, som lot sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ta en alvorsprat med lederne for de store amerikanske fjernsynsnettverkene.

Da CNNs president beordret sine journalister til å gi en mer «balansert» versjon av krigen, og alltid ledsage bilder av sivile bombeofre med påminnelser om hvorfor man bombet, utløste det hissig mediedebatt i USA.

Sliter med tidsforskjellen

Det hvite hus innså etter hvert at man i stedet for å bekjempe Al-Jazeera burde utnytte fjernsynsstasjonens unike stilling i den muslimske verden. Rice var selv den første som stilte opp til intervju, etterfulgt av forsvarsminister Donald Rumsfeld og den tidligere amerikanske diplomaten Christopher Ross som på flytende arabisk understreket at USA ikke har gått til krig mot islam.

Britenes statsminister Tony Blair var ikke sein om å følge etter, og ryktene vil nå ha det til at president Bush vurderer å stille opp.

At Pakistans forsøk på å kneble ambassadør Abdul Salam Zaeef dagen etter at Rumsfeld besøkte Islamabad, var neppe tilfeldig. Trolig henger utspillet sammen med et av USAs største utfordringer i propagandakrigen, den store tidsforskjellen.

Kritiserer ikke USA-ambassade

Som følge av tidsforskjellen mellom Pakistan og USA har Zaeefs uttalelser til et tallrikt pressekorps i Islamabad fått stå nærmest uimotsagt i nærmere et døgn, noe amerikanerne tidlig i krigen erkjente var et problem.

Den amerikanske ambassaden i Islamabad har derfor opprettet sitt eget såkalte krigsrom, som daglig bidrar med en strøm av propaganda i et forsøk på å møte Talibans versjon.

Tirsdagens bidrag fra ambassaden var en «katalog over Talibans løgner», som av pakistansk UD åpenbart ikke ble ansett for å være noe utfall mot «tredjeland».

Hele Norges coronakart