Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å kuppe Kværner

Kjell Inge Røkke har et ess i ermet som gjør at han allerede kan være i stand til å kuppe Kværner-styret. I alle fall er det det han vil at både opinionen og Kværner-ledelsen skal tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra sentralt hold i Aker lekker det nå ut dårlig skjulte trusler mot Kværners ledelse, i relativt sterke formuleringer. Dersom Kværner ikke veldig snart skjønner hvem de har med å gjøre, men fortsetter å behandle sin suverent største aksjonær så stemoderlig, vil Aker vise hvem det er som bestemmer. Aker har ikke tenkt å sitte i baksetet med en «inkompetent ledelse» bak rattet.

Aker sier de godt kan viser mer muskler ved å kjøpe flere Kværner-aksjer. Dessuten antyder de at de trolig allerede har kontroll over en større aksjepost enn de 26,4 prosentene alle nå vet om.

Esset

Da Røkke eide det danske forsikringsselskapet Gefion, kjøpte han nemlig en aksjepost i Kværner gjennom selskapet på et sted rundt tre prosent. Ifølge kilder som står Røkke nær, «svever disse aksjene fremdeles et sted i systemet». Røkke skal ha holdt aksjene tilbake da Gefion ble solgt under mye turbulens for halvannet år siden, og siden vet ingen helt hvor de ble av.

Etter hva Dagbladet forstår, skal de nå ligge under hatten til ett eller flere Aker-tilknyttede, utenlandske selskap. Men ingen i Aker vil oppgi hvilke selskap.

Røkke har allerede vært ute og sagt at han ikke vil avkrefte at han fremdeles kontrollerer denne aksjeposten. Spørsmålet er hvorfor han ikke står åpent fram med dem, for å vise at han faktisk kontrollerer ca. 30 prosent av aksjene og er enda mektigere i Kværner enn det det kan se ut som i dag.

Svevende

Med så mange svevende opplysninger, tør ingen se helt bort fra at de er lekket ut for å få Kværner til å tro at Røkke er mektigere i Kværner enn han egentlig er. Men det er også mulig at Røkke prøver å holde Kværner på pinebenken slik at de ikke aner hva de kan vente seg på neste generalforsamling.

En sentral Aker-kilde sier til Dagbladet at Kværner-aksjene var et godt kjøp, og at dette er en langsiktig investering. Kilden mener Aker Maritime er bedre skikket til å lede olje- og gass-satsingen i et samarbeid mellom Aker Maritime og Kværner Oil & Gas, og ser det derfor naturlig at Aker Maritime tar plassen i førersetet hos Kværner.

Vet ikke

Og med sine 26,5 - eller 30 - prosent av aksjene i Kværner kan Røkke klare det veldig fort.

Sentrale kilder i Kværner hevder de ikke vet hvor aksjeposten Røkke kjøpte gjennom Gefion er blitt av. De tror den kan ligge et sted i utlandet, hos Røkke-venner, eller være splittet opp på flere aktører som vil støtte Røkke. De gjør imidlertid anstrengelser for å finne det ut.

I mellomtida velger Kværner å regne med at Røkke faktisk kontrollerer 30 prosent. Det kan være nok til å gjennomføre et kupp.

En normal generalforsamling i Kværner ASA samler nemlig bare 40 til 50 prosent av de stemmeberettigede aksjene, mens det på ekstraordinære generalforsamlinger kan møte et sted mellom 60 og 70 prosent.

For Kværner blir det da stor forskjell på om Røkke eier 26,5 eller 30 prosent av aksjene. Med 30 prosent kan Røkke/Aker faktisk ha simpelt flertall selv på en godt besøkt generalforsamling.

Mer enn det trengs ikke for at Røkke & co kan kaste styret, velge et nytt styre, som igjen velger sin nye styreformann - som da etter alle solemerker vil hete Kjell Inge Røkke.

Det nye styret vil da også stå fritt til å skifte ut ledelsen.

I verste fall

Ifølge kilder i Kværner ser nå deres «Worst case scenario» slik ut:

  • Aker Maritime (AMA) oppnår rent flertall på generalforsamlingen, overtar Kværner, gjennomfører en tvungen sammenslåing mellom Kværner Oil & Gas og Aker Maritime, og overfører aktiva fra AMA til Kværner for en høy pris.

De mener det ikke er sunt at én person, som tross alt bare kontrollerer under en tredjedel av aksjene, likevel ved hjelp av det Kværner kaller «leiesoldater» kan ta kontroll og styre et så stort system.