Truer med å okkupere hvis ikke sjefen går av

Tilspisset i Hongkong.

 - FJERN SJEFEN:  Demokratiforkjemperne i Hongkong klistret opp plakater onsdag ettermiddag med med krav om at byens øverste leder Leung Chun-ying må gå av. Foto: Wong Maye-E, AP/NTB Scanpix.
- FJERN SJEFEN: Demokratiforkjemperne i Hongkong klistret opp plakater onsdag ettermiddag med med krav om at byens øverste leder Leung Chun-ying må gå av. Foto: Wong Maye-E, AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestledere i Hongkong truer med å okkupere offentlige bygninger hvis ikke Hongkongs øverste leder Leung Chun-ying går av.

Myndighetene i byen tror konflikten kan trekke ut i måneder.

 - Etter at myndighetene ga politiet ordre om å fyre av 87 runder med tåregass mot demonstrantene, er det nå ikke lenger rom for dialog, sa visesekretær Lester Shum i Hongkongs studentorganisasjon onsdag, som også var Kinas nasjonaldag.

Videre understreket han deres krav om at byens øverste leder, Leung Chun-ying, må trekke seg.

- Dersom han ikke går av innen torsdag, vil vi øke vår motstand, blant annet ved å okkupere flere viktige offentlige bygg, sa Shum.

Flaggheising Da flagget ble heist i Hongkong i forbindelse med nasjonaldagen, vendte demonstrantene flagget ryggen. Mange av demonstrantene sang, og en folkevalgt politiker ble ført bort av sikkerhetsvakter mens han ropte «Hongkong vil ha valg!».

I sin tale under en seremoni på et torg i bydelen Wanchai unnlot Leung å nevne demonstrasjonene i byen.

- Det er forståelig at ulike folk kan ha ulike meninger om hvilke reformer som er ønskelige. Men det er definitivt bedre å ha allmenn stemmerett enn å ikke ha det, sa han.

 KL. 02.30 NATT TIL TORSDAG LOKAL TID:  Demonstranter og politi ansikt til ansikt utenfor Hongkongs rådhus i natt. Nå truer demokratiforkjemoerne med å okkupere ioffentlige bygninger byens øverste leder ikke går av. Foto: Xaume Olleros, AFP/NTB Scanpix.
KL. 02.30 NATT TIL TORSDAG LOKAL TID: Demonstranter og politi ansikt til ansikt utenfor Hongkongs rådhus i natt. Nå truer demokratiforkjemoerne med å okkupere ioffentlige bygninger byens øverste leder ikke går av. Foto: Xaume Olleros, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Deretter hevet han glasset og skålte med Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant i Hongkong, og to menn i militæruniform.

Avventer situasjonen En kilde som står Leung nær, sier til nyhetsbyrået Reuters at myndighetene i byen ikke vil gripe inn mot demonstrantene før det oppstår problemer med vold eller plyndring.

- Med mindre det oppstår en kaotisk situasjon, vil vi ikke sende inn opprørspoliti. Vi håper det ikke skjer. Vi må løse dette fredelig, til og med hvis det vedvarer i uker eller måneder, sier kilden.

Shum tror derimot at myndighetene vil sørge for at det oppstår kaos.

- Jeg tror myndighetene forsøker å kjøpe tid. De vil bruke taktikker som å sende inn folk for å skape kaos, slik at de får et påskudd for å spre folkemengden, sier studentlederen.

(NTB-AFP-DPA).