Truer med å sende elever hjem

Nå truer skoler med å sende elevene hjem fordi de ikke har råd til vikarlærere. Det vil i så fall bety brudd på loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedskjæringene i skolene rammer nå vikarbudsjettene med full kraft.

I Drammen har foreldrene på Brandengen skole fått beskjed om at barna kan bli sendt hjem hvis mange av lærerne blir syke. Én lærer kan også måtte passe på en annen klasse mens hun underviser sin egen. Støtteundervisning kan falle bort.

Mange steder

For FAU-leder Kjetil Thorstensen er dette dråpen som får begeret til å flyte over:

- Hvordan kan de vite at det er noen hjemme som kan passe på barna de sender hjem? Er det undervisning når en lærer løper fra klasserom til klasserom? Og hva med de svakeste elevene når støttelærerne blir borte?

Drammen er slett ikke alene om å kutte i vikarbudsjettet, forteller Turid Aatlo Hansen, leder i Utdanningsforbundet i Buskerud:

- Hjemsending skal allerede ha skjedd noen steder. I minst fire kommuner: Lier, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Rollag, er det planer om å sende barna hjem i stedet for å gi dem vikar, sier hun.

I Bergen er også skolene pålagt omfattende kutt. På Fjellsdalen skole står permittering av elevene på mellomtrinnet fra kl. 11 og ut skoledagen på spareplanen.

Men dette har skolene ikke lov til, sier advokatfullmektig Bjørn Saugstad i Utdanningsforbundet:

Lovbrudd

- Kommunen er forpliktet til å gi elevene et minste antall timer (9538) i løpet av ti års skolegang. Sendes elevene hjem, og det skjer over tid, er det stor sannsynlighet for at elevene ikke får nok timer.

Kommunen har også tilsynsplikt med barna i skoletida (Opplæringslovens '1-2).

- Det må være vanskelig for skolen å ikke bryte også denne paragrafen når barna sendes hjem i skoletida, sier advokatfullmektig Saugstad.

Protest

I Bergen vil det sentrale foreldreutvalget organisere en demonstrasjon når bystyret møtes på mandag.

I Drammen vil Kjetil Thorstensen også samle FAU-ene og foreldrene til protest. Han håper også å få med lærerne:

- Vi må snakke et språk politikerne forstår. Bak hvert barn står det minst to velgere - og neste år er det kommunevalg!

FELLES FRONT: - Lærere og foreldre har felles mål. Vi må gjøre noe med politikernes nedskjæringer, sier (f.v.) FAU-leder Kjetil Thorstensen på Brandengen skole i Drammen og Turid Aatlo Hansen, leder i Utdanningsforbundet i Buskerud.