Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å senke USAs kredittverdighet

Moody's advarer mot gjeldstak.

TRUER MED FÆRRE A-ER: Analyseselskapet Moody's har klare synspunkter på hva amerikanske politikere skal foreta seg. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT
TRUER MED FÆRRE A-ER: Analyseselskapet Moody's har klare synspunkter på hva amerikanske politikere skal foreta seg. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens amerikanske politikere fortsetter å krangle om statsbudsjettet, truer finansselskapet Moody's med å nedgradere USAs kredittverdighet.

Grensen for hvor mye penger supermakten kan låne, er blitt en viktig forhandlingsbrikke i striden om budsjettet. Enighet om budsjettet er blitt satt som betingelse for å heve det såkalte gjeldstaket.

Dette er nødvendig for at USA skal kunne fortsette å låne penger til å betale renter og avdrag på den stadig voksende gjelden.

Hvis taket ikke heves, så kan USA få lavere kredittverdighet og bli flyttet ned fra toppkategorien AAA i løpet av noen uker, advarte Moody's onsdag.

Tidligere har også kredittratingbyrået Standard & Poor's uttalt at det er mulig amerikanerne vil miste topplasseringen.

Høy temperatur President Barack Obama har gitt Demokratene og Republikanerne ordre om å møtes daglig for å forsøke å bli enige om budsjettet og gjeldstaket.

Onsdagens møte var preget av høy temperatur, og presidenten reagerte skarpt på et nytt utspill fra Republikanerne.

Den republikanske kongressrepresentanten Eric Cantor foreslo en kortvarig løsning for å heve gjeldstaket dersom det er umulig å enes om budsjettet. Men Obama insisterte på en mer omfattende avtale for å redusere budsjettunderskuddet.

Frykter velgernes straff Obama gjorde det klart at han er rede til å legge ned veto mot Cantors forslag, selv om det kan straffe seg i valgkampen neste år. Etter hvert viste presidenten tydelige tegn på irritasjon, og ifølge republikanske kilder endte møtet med at han plutselig reiste seg og forlot rommet.

- Jeg har nådd min grense. Dette kan bety slutten på min presidentperiode, men jeg viker ikke i denne saken, skal Obama ha sagt før han gikk.

Demokratiske kilder avviser denne beskrivelsen og sier alle i rommet var ferdige med møtet. Videre hevder de at Cantor mistet både munn og mæle etter å ha blitt satt på plass av Obama.

Skattestrid Det viktigste stridsspørsmålet i budsjettforhandlingene dreier seg om skatt. Demokratene krever høyere skatt for folk med høy inntekt, noe Republikanerne nekter å gå med på.

Hvis ikke gjeldstaket løftes innen 2. august, kan USA bli nødt til å stanse betalingen av renter og avdrag for en kort periode. Ratingbyrået Moody's mener det er en liten, men økende risiko for at dette vil skje.

Byrået advarer i tillegg om at den amerikanske kredittverdigheten kan bli nedgradert selv om landet i siste liten klarer å unngå mislighold.

Uttalelsene førte til en nedgang i dollarkursen torsdag, mens gullprisen steg til nye høyder.

Står klar med seddelpressen Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har flere ganger advart om hva som kan skje dersom det ender med mislighold av den amerikanske gjelden.

- Det vil føre til sjokkbølger i hele det globale finansielle systemet, sa Bernanke under et møte med folkevalgte i Washington onsdag.

Sentralbanksjefen sa det kan bli aktuelt med nye tiltak for å få fart på den amerikanske økonomien. Én mulighet er en ny runde med såkalte kvantitative lettelser. Strategien omtales ofte som å «trykke penger» og innebærer en risiko for økt inflasjon. (©NTB)

(NTB-Reuters-AFP)