Truer med å skyte fakkel-demonstranter

Nepal tar ingen sjanser når OL-fakkelen skal opp på Mount Everest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nedplaffing av demonstranter er tydeligvis på vei til å bli en del av den olympiske ide. Nepalske myndigheter oppretter nå leire for væpnende sikkerhetsstyrker på Mount Everest, verdens høyeste fjell.

- De har fått ordre om å stanse alle protester med de virkemidler som er nødvendige. Det inkluderer bruk av våpen, sier Modraj Dotel, talsmann for nepalske myndigheter til nyhetsbyrået AP.

Sikkerhetsstyrkene utplasseres for å stanse eventuelle Tibet-demonstranter fra å ta seg opp på fjellet når OL-ilden skal fraktes til topps fra den tibetansk-kinesiske siden av fjellet i begynnelsen av mai.

- Hvis noen lager problemer vil sikkerhetsstyrkene først prøve å stanse dem gjennom samtaler. Våpenmakt er siste utvei, sier Dotel.

I perioden 1-10 mai stenges all ferdsel over 7500 meters høyde på det 8 850 meter høye fjellet.

Alle klatreekspedisjoner må ha følge av politi eller militært personell. Det blir også forbudt å ta med seg kamera og opptaksutstyr forbi den såkalte Base Camp i perioden fram til 10. mai.

OL-fakkelen møtte store demonstrasjoner i erupeiske byer og San Francisco, men har blitt fraktet relativt fredelig gjennom byer som Bangkok, Buenos Aires og Dar es Salaam.

De siste ukene har eksiltibetanere i Nepal gjennomført en rekke demonstrasjoner i Nepals hovedstad Kathmandu.

JERNRING RUNDT EVEREST: Neste måned stanses all ferdsel til toppen av verdens høyeste fjell for å forhidnre eventuelle protester mot OL-fakkelens ferd til toppen. Foto: Desmond Boylan/Reuters/Scanpix
JERNRING RUNDT EVEREST: Neste måned stanses all ferdsel til toppen av verdens høyeste fjell for å forhidnre eventuelle protester mot OL-fakkelens ferd til toppen. Foto: Desmond Boylan/Reuters/Scanpix Vis mer

I Kina og andre steder demonstrerer nå kinesere mot de vestlige og tibetanske protestene. Statlige kinesiske medier melder i dag at det ble demonstrert utenfor kinesiske filialer av den franske supermarkedkjeden Carrefour under slagord som Avvis Tibets uavhengighet» og «Vis motstand til CNNs anti-Kina uttalelser».

Nepal mottar omfattende politisk og økonomisk støtte fra nabolandet Kina. Det bor rundt 20 000 eksil-tibetanere i landet.

Truer med å skyte fakkel-demonstranter