Truer med å skyte gislene i morgen tidlig

De tsjetsjenske opprørene sier nå at de vil skyte gislene lørdag morgen om de ikke får oppfylt sine krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tsjetsjenske gisseltakerne er kommet med et nytt ultimatum til russiske myndigheter:

De begynner å skyte gisler lørdag morgen hvis ikke de tsjetsjenske kravene blir oppfylt.

Det er et mannlig gissel inne i teaterbygningen i Moskva som har sagt dette på telefon til datteren, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Lover gisseltakerne livet

Lederen for sikkerhets- og etterretningstjenesten i Russland, FSB, lover på sin side å spare livene til gisseltakerne om de løslater fangene.

Dette er det første kjente motsvaret russiske myndigheter har kommet med i saken så langt.

Nikolai Patrusjev kom med uttalelsen etter et møte med president Putin i ettermiddag.

- Vi håper samtaler nå vil bringe positive resultater, sier Patrusjev i en uttalelse til Interfax.

Detaljer i uttalelsen er ennå ikke tilgjengelig, og det er ikke kjent om garantien har blitt videreformidlet til de omtrent 50 pistolmennene som holder hundrevis fanget i teateret akkurat nå.

- Ikke innstilt på kompromiss

Sunday Times-reporter Mark Franchetti sier at gisseltakerne er «svært, svært målrettede» og ikke innstilt på kompromiss. Han intervjuet lederen, Movsar Barajev, torsdag.

- Det er svært vanskelig å se hvordan de skal klare å komme fram til et kompromiss. De er veldig sta, de høres svært, svært målrettede ut og gjentar hele tiden at de ikke har tid til forhandlinger, sa Franchetti om intervjuet med Barajev, ifølge NTB.

- De har avvist flere russiske forsøk og sier om og om igjen at de er kommet til Moskva for å dø, om de må, og at kravet deres er at krigen i Tsjetsjenia stanses, sa journalisten i et intervju med BBC radio fredag.

Franchetti var inne i teaterbygningen to ganger torsdag kveld, men fikk ikke slippe inn i selve teatersalen der gislene holdes. Han fikk ikke se noen av gislene.

- De tok meg til inngangen til salen for å vise meg noen av de maskerte kvinnelige selvmordsbomberne, som var iført et tungt sprengstoffbelte rundt brystet, fortalte Franchetti.

Løslot barn

Åtte barn ble i dag morges løslatt av gisseltakerne. Det befinner seg fortsatt mellom 600 og 800 gisler inne i Dubrovka-teateret i Moskva.

De åtte barna skal være mellom 7 og 13 år gamle, og de rapporteres å være i god form og uskadd.

Enkelte av barna uttaler til den russiske fjernsynsstasjonen NTV at de er bekymret for foreldre som er igjen inne i teateret.

Det er meldt at flere barn skal løslates, og de løslates uten at tsjetsjenerne stiller krav. I går hevdet de på hjemmesiden sin at alle barn var løslatt, men fortsatt sitter det barn igjen inne i det minelagte teateret.

Foreløpig er det bare meldt om ett dødsfall, en ung kvinne ble skutt i brystet av gisseltakerne etter at hun angivelig nektet å adlyde ordre om å sitte rolig inne i teateret.

Stemningsrapportene fra mennesker som enten ringer ut eller legen som ble sluppet inn i bygningen i går er veldig forskjellige.

- Vi er sikre og ved godt mot. Det er varmt, og vi har vann. Det er alt vi trenger i en situasjon som dette, sier et av gislene, Anna Adrianova, til radiostasjonen Ekho Moskvy. Hun oppfordret samtidig russiske myndigheter til å løse situasjonen uten å bruke makt.

Truer med å sprenge alt


- Både terroristene og gislene er nervøse, sier et annet gissel.

Opprørerne har minelagt scenen og gangene inne i teateret. Minst to av dem er kvinner. De truer med å sprenge hele bygningen dersom russiske myndigheter stormer dem, og de skal ha plassert en stor bombe midt i teateret.

Ifølge rapporter har de fleste av gisseltakerne eksplosiver festet til kroppene sine, og de skal også ha festet bomber på kroppene til enkelte av gislene.

Flere av fangene sympatiserer med gisseltakerne

Flere av gislene har vendt seg mot russerne og sympatiserer med de tsjetsjenske gisseltakerne, uttaler en talsmann for det føderale russiske sikkerhetsbyrået FSB.

Via mobiltelefoner har de oppfordret slektninger til å demonstrere mot den russiske krigføringen i Tsjetsjenia.

Så langt har nesten 100 personer, bevæpnet med bannere og slagord mot russiske myndigheter, møtt opp i nærheten av teateret for å gå i demonstrasjonstoget.

Politiet har stengt av store deler av området med metallstengsler for å holde de desperate pårørende borte fra teateret. Mange av demonstrantene sier til nyhetsbyrået AP at de er der fordi et familiemedlem inne i teateret har oppfordret dem til det.

Samtidig forsøker utenlandske diplomater å forhandle med tsjetsjenerne om frigivelse av utenlandske statsborgere. Gisseltakerne lovet tidligere i dag å frigi 75 mennesker fra blant annet USA, Australia, Storbritannia, Østerrike, Nederland, og Tyskland, men forhandlingene brøt sammen.

46 gisler er så langt løslatt.

Blant de utenlandske gislene er fire amerikanere, sju tyskere, to nederlendere, to australiere, en canadier, tre briter, to sveitsere, 23 ukrainere, en bulgarer, tre georgiere, en armener, en moldover og en jugoslav.

Følg saken fortløpende på Dagbladet.no.

DEMONSTRERER MOT MYNDIGHETENE: Pårørende vender seg mot de russiske myndighetenes krigføring i Tsjetsjenia i håp om at familiemedlemmene blir satt fri.
HER HOLDES DE FANGET:</B> Sattelittbilde av teateret i Moskva.
<B>DETTE ER EN BOMBE: Kvinnen som bærer den holder i utløsermekanismen til bomben.
<B>TERRORIST: Kvinnen i heldekkende klær med arabisk skrift er en av minst to kvinnelige terrorister inne i teateret i Moskva.