Truer med å sprenge bygningen

40 bevæpnede menn har tatt seg inn i et teater i Moskva og tatt publikum som gisler. Skudd har blitt avfyrt, og angriperne truer med å sprenge bygningen. - Vi har ikke kommet til Moskva for å overleve, men for å dø, sier angriperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

07.15 norsk tid hørte politiet som omringer teateret i Moskva en kraftig eksplosjon. Ifølge gisseltakerne kastet de en granat inn i et tomt rom i teateret.

Tsjetsjenernes egen hjemmeside hevder at gisseltakerne har skutt og drept to russiske agenter som var på vei inn i bygningen. Ifølge hjemmesiden skal en ung dame ha prøvd å komme seg inn i bygningen for å skaffe informasjon om situasjonen. Da hun ikke adlød ordren om å forsvinne, bestemte gisseltakerne seg for å skyte henne. Et par timer senere skal en annen agent ha prøvd å bløffe seg inn i teateret ved å spille full. Han skal også ha blitt skutt og drept. Ingen av disse opplysningene er bekreftet av russerne.

Den amerikanske ambassaden i Moskva hevder at det fortsatt befinner seg en amerikaner inne i bygningen, og gisseltakerne bekrefter at de har identifisert 10 mennesker som ikke er russere. Disse vil ifølge tsjetsjenerne bli satt fri. De hevder også at alle barn har blitt evakuert fra teateret. De 3 siste skal ha blitt sluppet fri i syvtiden i morges.

En av reporterne til nyhetsbyrået Interfax er inne i teateret. Hun har via telefon rapportert at publikum ikke får forlate bygningen, og at det har blitt avfyrt skudd. Det er så langt ikke meldt om sårede eller drepte.

150 personer skal derimot være sluppet ut. Ifølge russisk politi er det utlendinger og barn som har fått lov til å forlate teateret.

- Folk er nære et nervøst sammenbrudd, sier en av gislene, Maria Shkolnikova, til russisk tv. Så langt har gislene bare fått litt vann og sjokolade, mens et parlamentsmedlem sier til nyhetsbyrået AP at forhandlingene kan ta flere dager. Gisseltakerne har bedt om å få snakke med Røde Kors og Leger uten grenser.

Hun sier at flere av gisseltakerne har mistet familiemedlemmer og er veldig bestemte.

Interfax-reporteren mener angriperne mennene stammer fra Kaukasus-området. En tsjetsjensk gruppe skal ha tatt på seg ansvaret for aksjonen på sin hjemmeside. De krever full russisk tilbaketrekning fra Tsjetsjenia.

Siste nytt fra Moskva er at russiske myndigheter nå har begynt å samtale med gisseltakerne. Innholdet i samtalene er ennå ikke kjent.

Angrep i andre akt

Angrepet skal ha skjedd i begynnelsen av andre akt, sier et øyenvitne til russiske medier.

- Personer i kamuflasjedrakt løp opp på scenen mens showet pågikk. De begynte å skyte i lufta med maskingevær. Vi skjønte først ikke hva som skjedde. Så ropte de: «Kan dere ikke se hva som skjer?», sier hun til russiske medier ifølge BBC.

Kvinnen slapp unna fordi hun gjemte seg bak sceneteppet. Hun sier andre tilskuere har sett blod mellom seteradene.

- En gråtende kvinne kom ut. Hun sa også at det var blod mellom setene - det virker som om de ikke har skutt noen, men de har slått folk.

Truer med å sprenge

Gruppen ledes ifølge den russiske avisa Gazeta av Movsar Barayev, en nevø av den avdøde tsjetsjenske opprørslederen Arbi Barayev.

De kaller seg «selvmordssoldater fra den 29. divisjon», og sier de er villige til å dø for sine krav. Ifølge skuespillere som klarte å gjemme seg bak senen skal de ha plassert ut bomber i bygningen, og andre øyenvitner forteller at de kamuflasjekledde angriperne har eksplosiver på kroppen. Nå truer de med å sprenge bombene hvis politiet stormer.

Barn og muslimer fikk gå

Barn og muslimer blant publikum skal ha fått forlate bygningen, og publikum fikk en kort stund ringe ut med mobiltelefoner. Nyhetsbyrået Interfax hevder det er nærmere 1000 publikummere inne i salen. CNN hevder det er 40 skuespillere, 50 andre ansatte og rundt 600 publikummere i bygningen.

Politi og spesialstyrker fra den såkalte Alpha-styrken omringer nå teaterbygningen i den våte og kalde Moskva-natta. FSB, KGBs arvtager, har satt i verk plan «Tordenvær», som innebærer at alle tjenestemenn må melde seg med en gang.

President Vladimir Putin ble orientert om gisseltagingen med en gang den ble kjent, og i natt ble det kjent at han avlyser en tur til Tyskland og Portugal for å bli i hovedstaden.

Dramaet er ydmykende for presidenten, som hele tida har sagt at situasjonen i Tsjetsjenia er under kontroll.

Ringer til nordmenn

Personalet i den norske ambassaden i Moskva ringer i kveld rundt til nordmenn i byen for å sjekke om de er i teateret, skriver NTB.

- Jeg tror sjansene for det er relativt liten, men vi sjekker om det kan være tilfelle, sier ambassadør Øyvind Nordsletten til NRK.

- Vi har også vært i kontakt med innenriksministeriet som er ansvarlig for politiet, og med utenriksministeriet. Vi har fått bekreftet at så snart de vet noe mer om hvem som er blant gislene, så vil vi få beskjed hvis det skulle være norske borgere blant dem, sier ambassadør Nordsletten.

Populær musikal

Teateret ligger i et arbeiderstrøk sørøstlige Moskva, og et et gammel kulturhus i sovjetisk stil som i sin tid tilhørte en kulelagerfabrikk. Bygningen tar over 1100 tilskuere.

Kveldens forestilling er musikalen «Nord-Ost», som er basert på romanen «To kapteiner» av Veniamin Kaverin. Den romatiske fortellingen forteller om skjebnen til to studenter under Sovjet-tiden.

Forestillingen er en av de mest populære i Moskva for tiden, og er sett av over 350 000 personer.

Tok 2000 gisler

Tsjetsjenske separatister har gjennomført gigantiske gisselaksjoner før. På nittitallet tok de flere ganger hele sykehus som gisler. Barn ble født under skarpladde våpen.

Den største aksjonen ble gjennomført i Budjonovsk sommeren 1995. Da tok opprørshelten Shamil Basajev 2000 gisler i byens sykehus og ble deretter garantert fritt leide etter direkte forhandlinger med Russlands statsminister Viktor Tsjernomyrdin.

Dagbladet.no følger saken.

Tsjetsjenia

  • Tsjetsjenia er en liten autonom republikk i det nordlige Kaukasia. Republikken erklærte seg som uavhengig av Russland i 1991. I 1994 slo russiske styrker til og erobret store deler av territoriet tilbake.
  • Det ble en blodig krig, som tsjetsjenerne vant. Da en fredsavtale ble inngått i 1996, var 80 000 mennesker døde. Det bor i underkant av 500 000 mennesker i Tsjetsjenia.
  • Krigen i Tsjetsjenia blusset opp igjen i 1999. Etter flere kraftige bombeeksplosjoner i Moskva i september gikk russiske styrker 18. september til luftangrep mot det de hevdet var terroristbaser i Tsjetsjenia. Terrorister med opphold i Tsjetsjenia ble anklaget for å stå bak bombeangrepene i Moskva, hvor over 100 mennesker mistet livet.
  • Konflikten utløste en stor flyktningstrøm til naborepublikken Ingusjetia. Kampene fortsatte med stor intensitet utover høsten 1999. Selv om russiske styrker har inntatt Groznyj og andre byer, fortsetter krigen som en lavintensiv geriljakrig, særlig i fjellene, der geriljasoldatene har sine baser. Herfra angriper de russiske baser og transporter. Russerne bruker i stor grad fly og kamp-helikoptre.
  • Titalls mennesker blir drept hver uke.

    (Kilde: Store norske leksikon)

TAR 1100 TILSKUERE: Det er i dette kulturpalasset i et arbeiderstrøk i Moskva at tsjetsjenerne skal ha tatt nærmere 1000 gisler.
OMRINGER BYGNINGEN: Politi- og spesialstyrker omringer nå teaterbygningen i Moskva der tsjetsjenske opprørere har tatt over 500 gisler. Sikkerhetspolitiet FSB har innkalt alt tilgjengelig personell, og president Putin er varslet.
OPPRØRSLEDER: Gisseltagerne i Moskva skal være ledet av en nevø av den avdøde tsjetsjenske opprørslederen Arbi Barayev, som ble drept av russiske styrker i fjor.
FULL UTRYKNING: Rundt 200 russiske spesialstyrker omringer nå teaterbygningen. Trolleybusser brukes til å sperre gatene.
TOK 2000 GISLER: Sommeren 1995 tok den tsjetsjenske opprørslederen Shamil Basayev 2000 gisler i et sykehus.
FULL INNKALLING: Sikkerhetspolitiet FSB har innkalt alle tilgjengelige mannskaper.
KLARE TIL Å DØ: En skarpskytter fra de russiske spesialstyrkene holder vakt utenfor kulturpalasset der over 40 tsjetsjenere står klar med sprengstoff og automatvåpen. - Vi er kommet til Moskva for å dø, sier tjsetsjenerne.