Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å storme opprørere i Peru

Regjeringen i Peru har innført portforbud og truer med å storme opprørere som har forskanset seg i en politistasjon i byen Andahuyalas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre dager har politistasjonen vært okkupert av en gruppe opprørere som krever presidentens avgang. Mandag avfyrte politi og soldater skudd mot politistasjonen og drev innbyggere som støtter opprørerne, ut av sentrum med tåregass. En av opprørerne skal ha blitt drept i skytingen.

Regjeringen har innført portforbud i byen, i forkant av en varslet offensiv mot opprørerne.

Gruppen på minst 200 mann, mange av dem tidligere soldater, angrep politistasjonen i jordbruksbyen Andahuyalas sør i Peru før daggry 1. nyttårsdag. Fire politimenn ble drept, og gruppen erobret geværer, granater, sprengstoff og 25 kjøretøyer. Ti politifolk er tatt som gisler.

Mandag holdt mange av byens 30.000 innbyggere seg inne, mens politifolk og soldater fylte gatene. Regjeringen har sendt forsterkninger på 1.000 mann og erklært unntakstilstand i byen. Samtidig har opprørerne okkupert flere av byens kvartaler, ifølge vitner.


Eksoffiser

Lederen for gruppen er den tidligere majoren Antauro Humala, som anklager regjeringen for korrupsjon og vanstyre.

Til tross for mandagens offensiv ble Humala selv sett ubevæpnet midt i byen sammen med hundrevis av tilhengere. De skal ha vært på vei mot byens katedral og mange bar på hvite flagg og ballonger, ifølge lokale medier.

«Vi vil ha fred» og «Toledo er en dritt», lød noen av slagordene.

Humala lovet tidligere å levere inn våpnene, men gikk tilbake på løftet fordi det ble utplassert væpnede styrker i byen.


Opprør nummer to

Antauro Humala deltok også i et opprør mot regjeringen i år 2000. Det ble ledet av Antauros bror, oberst Ollanta Humala. De to overga seg da daværende president Alberto Fujimori gikk av og ble arrestert mistenkt for korrupsjon.

Ollanta ble senere utnevnt til militærattaché i Sør-Korea, men fikk nylig sparken. Siden har han oppfordret folk til å støtte opprøret og sagt at han snart vil vende tilbake til Peru.

Gruppen til de to brødrene består både av tidligere soldater, veteraner fra krigen med Ecuador og venstreradikale opprørere fra 1990-tallet, de fleste tilhørere urbefolkningen. Den sympatiserer med venstreradikale opprørere i Colombia og bønder i Bolivia.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media