Truer med å straffe de som avgir stemme

Flere angrep mot valglokaler i det valget i Afghanistan er i gang.

HØY SIKKERHET:  
Valglokalene har åpnet i Afghanistan. Det afghanske folket går til valg under en skygge av trusler. 300 0000 soldater er kalt ut for å beskytte velgerne. Foto: EPA/HADI TABRIZI/SCANPIX
HØY SIKKERHET: Valglokalene har åpnet i Afghanistan. Det afghanske folket går til valg under en skygge av trusler. 300 0000 soldater er kalt ut for å beskytte velgerne. Foto: EPA/HADI TABRIZI/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valglokalene har åpnet i Afghanistan, der landets innbyggere for andre gang i historien får anledning til å velge president.

Rundt 17 millioner afghanere har stemmerett. De fleste spår at sittende president Hamid Karzai blir gjenvalgt for fem nye år.

Det afghanske folket går til valg under en skygge av trusler. Taliban har sagt at de vil avbryte valget, og har lykkes med å spre rykter om at de som avgir stemmer vil bli straffet.

Venter
- Ja, vi skal stemme, uttalte Abdul Rahman (35) som står 50 meter unna valglokalene i Kabul sammen med noen venner til nyhetsbyrået Associatet Press (AP).

Han fortalte at de bare vil vente litt først for å se om de som står i stemmekøen får avgitt stemmen sin trygt.

- Hvis noe skjer med valglokalet vil vi ikke stå for nærme, forklarer han AP.

Vallokalene åpnet klokken 7 i morges, men foreløpig er oppmøtet svært lavt. Volden har eskalert de siste dagene og det fryktes at mange har latt seg skremme til å holde seg hjemme.

Flere angrep

Allerede i morgentimene rapporteres det om mindre angrep og eksplosjoner i en rekke byer.

KØ:  Ved dette stemmelokalet i Kabul er det kø, men det meldes om labert oppmøte i morgentimene i dag. Foto:  EPA/HADI TABRIZI/SCANPIX
KØ: Ved dette stemmelokalet i Kabul er det kø, men det meldes om labert oppmøte i morgentimene i dag. Foto: EPA/HADI TABRIZI/SCANPIX Vis mer

Ifølge BBC har det vært angrep mot byer i de tre provinsene Helmand, Kandahar og Ghazni, samt en liten eksplosjon i Kabul.

En rakett landet i nærheten av et stemmelokale der ca 30 stykker sto i kø for å avgi sin stemme, sier politisjef Khial Baz Sherza i Ghazni til Reuters. Det er ikke meldt om skadde eller drepte.

Rundt 300 0000 soldater er på vakt for å beskytte velgerne.

41 kandidater
Blant dem som var tidlig ute for å avgi stemme var Hamid Karzai, som ligger an til å sikre seg en ny femårsperiode som president.

- Jeg oppfordrer mine landsmenn til å avgi stemme, for på den måten å bidra til at Afghanistan blir et fredeligere, tryggere og bedre sted, sa en smilende Karzai etter å ha avgitt stemme.

- Måtte Gud sikre at dette valget vil bidra til fred, framgang og velferd i Afghanistan, sa Karzai.

41 kandidater stiller som kandidater i dagens valg, blant dem to kvinner, men den eneste reelle utfordreren for Karzais er tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah.

Ved valget i 2004 fikk Karzai 55 prosent av stemmene og avgjorde dermed valget i første valgomgang. Dersom han får under 50 prosent i dagens valg, må det en ny valgomgang til.

 FAVORITT:  Sittende president Hamid Karzai var tidlig på plass for å avgi sin stemme i dag. Han er storfavoritt til å vinne valget. Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS/SCANPIX
FAVORITT: Sittende president Hamid Karzai var tidlig på plass for å avgi sin stemme i dag. Han er storfavoritt til å vinne valget. Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS/SCANPIX Vis mer