Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truer med å ta ut 575 000 medlemmer i streik

Blir pensjonen for offentlige ansatte svekket varsler Fagforbundet og Unio storstreik.

KLINKENDE KLART: - Vi sender ikke ut et anbefalt forslag til ny ordning på uravstemning, dersom vi på forhånd vet vi ikke får det igjennom. Det er klinkende klart, skriver Fagforbundets leder Jan Davidsen i en e-post til Dagbladet.no.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KLINKENDE KLART: - Vi sender ikke ut et anbefalt forslag til ny ordning på uravstemning, dersom vi på forhånd vet vi ikke får det igjennom. Det er klinkende klart, skriver Fagforbundets leder Jan Davidsen i en e-post til Dagbladet.no. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Hvis det ikke kommer en god og helhetlig løsning for AFP og tjenestepensjon i offentlig sektor i oppgjøret, er streik et faktum, skriver Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen i en e-post til Dagbladet.no.

Dermed varsler Fagforbundet en storstreik hvis de ikke blir hørt i vårens tariffoppgjør.

- Klinkende klart
Fagforbundet er LOs største forbund med over 305 000 medlemmer. Fagforbundet organiserer arbeidstakere i kommunale, fylkeskommunale, private og offentlige virksomheter.

- Vi sender ikke ut et anbefalt forslag til ny ordning på uravstemning, dersom vi på forhånd vet vi ikke får det igjennom. Det er klinkende klart, skriver Davidsen i e-posten.

Strid om pensjon
Stridens kjerne står om pensjonen til samtlige offentlige ansatte som skal forhandles på nytt i årets oppgjør. 27. februar vil et utvalg ledet av arbeidsminister Dag Terje Andersen (Ap) presentere partenes posisjon framfor vårens oppgjør. Men Davidsen varsler allerede nå at de ikke har tenkt til å godta en dårligere løsning enn dagens.

- Alle våre medlemmer - nå og i framtiden - kan være trygge på at vi ikke lar oss presse til noe som er dårlig for offentlig sektors arbeidstakere på kort og lang sikt, skriver Davidsen i e-posten.

MEKTIG LEDER: Leder i Fagforbundets, Jan Davidsen, leder LOs største forbund med over 305.000 medlemmer.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
MEKTIG LEDER: Leder i Fagforbundets, Jan Davidsen, leder LOs største forbund med over 305.000 medlemmer. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Streikefaren
Også Unio-leder Anders Folkestad truer med en streik hvis pensjonen blir svekket. Unio er landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden med rundt 270.000 medlemmer og ti medlemsforbund.

- Streikefaren henger over pensjonssaken. Hvis de tukler med så grunnleggende pensjonsvilkår leverer de en krigserklæring, sier Folkestad til Dagbladet.no.

Unio er hovedorganisasjonen til lærere, sykepleiere, forskere og andre utdanningsgrupper i offentlig sektor.

I det nye pensjonssystemet får man ikke pensjonspoeng for utdanning, derfor blir det enda viktigere for Unios medlemmer å beholde regelen om 30 års opptjeningstid.

- For våre medlemmer vil det bli et direkte pensjonstap hvis regjeringen følger den nye pensjonsmodellen, sier Folkestad.

- KAN RASKT BLI STREIK:- Streikefaren henger over pensjonssaken. Hvis de tukler med så grunnleggende pensjonsvilkår leverer de en krigserklæring, sier Anders Folkestad til Dagbladet.no. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- KAN RASKT BLI STREIK:- Streikefaren henger over pensjonssaken. Hvis de tukler med så grunnleggende pensjonsvilkår leverer de en krigserklæring, sier Anders Folkestad til Dagbladet.no. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Kan raskt bli streik
I likhet med Jan Davidsen og Fagforbundet tror Folkestad streik er unngålig hvis pensjonen blir svekket.

- Hvis det blir streik i år, så vil den handle om pensjon. Da vil det raskt bli streik, sier Folkestad. Han forteller at streikeviljen er stor blant Unios medlemmer.

- Medlemmer og tillitsvalgte er veldig tydelige på at dette er en sak de vil kjempe for. Dette er en strid som må kjempes for nå, den kan ikke utsettes til neste år. Årets resultat vil bli stående i tiår, sier Folkestad.

- Mye å miste
I går lanserte forfatter Magnus Marsdal sitt nye stridsskrift «Mye å miste». I boken har De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte regnet på hvor store tapene for de enkelte kan bli.

Ifølge De Facto sine beregninger vil en lektor med sluttlønn på 450 000 kroner med tidligpensjonering ved 62 år risikere å få sitt pensjonsnivå kuttet med rundt 100 000 kroner ved 67 års alder. En renholder med 300 000 i inntekt kan få sin pensjon redusert fra 72 prosent av sluttlønnen til 46 prosent - et tap på 78 000 kroner.

- Hovedinnretningen i dagens offentlige tjenestepensjon må ikke svekkes, skriver Fagforbundets leder til Dagbladet.no. Han skriver samtidig at han ser utfordringene ved dagens system.

- Ny fleksibel folketrygd

- Det er imidlertid åpenbart at ny, fleksibel folketrygd fra 62 år, med lave ytelser tidlig og sterk økning ved utsatt alderspensjon skaper utfordringer i forhold til dagens samordning mellom brutto tjenestepensjon og den gamle folketrygdens ytelser. Dette må det finnes tilfredsstillende løsninger på, hvis vi skal gå for noe nytt, skriver Davidsen. Han mener man må ta særlig hensyn til kvinnedominerte grupper med deltid og begrenset pensjonsopptjeningstid.

STOR SLITASJE: - I vårt yrke går slitasjen mye på nakke, rygg, skuldre. Særlig de som har jobbet lenge får forkalkninger, kroniske betennelser og gjerne problemer med hoftene, etter å ha gått så mange år på flatt og hardt underlag, sier Anita Bråten til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN.
STOR SLITASJE: - I vårt yrke går slitasjen mye på nakke, rygg, skuldre. Særlig de som har jobbet lenge får forkalkninger, kroniske betennelser og gjerne problemer med hoftene, etter å ha gått så mange år på flatt og hardt underlag, sier Anita Bråten til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN. Vis mer

- I tillegg må særaldersgrensespørsmålet finne en tilfredsstillende løsning for dem det gjelder, skriver fagforbundets leder til Dagbladet.no.

- Mye å miste
Renholder Bråten er hovedpersonen i Marsdals nye bok. Hun er også en av de som blir hardest rammet hvis det blir innstramninger i tjenestepensjonen. Hvis Bråten går av med tidligpensjon ved 62 år kan hun risikere å miste så mye som 78 000 kroner årlig fra fylte 67 år. Med dagens pensjonsnivå vil hun tjene 216 000 kroner fra fylte 67 år, nå kan hun risikere å få bare 138 000 kroner.

- Vi har lite, men vi har mye å miste. Mange tror at dette handler om de som er gamle nå, men det er vi som er født etter 1963 som vil bli rammet, sier Bråten.

- Vår appell er at regjeringen og arbeidsgiversiden må finne fram til gode løsninger for de som trenger det. Vi har da særlig i tankene de mange av våre medlemmer som har lav lønn, begrenset opptjening og begrensede muligheter for å jobbe ved siden av pensjonen etter et langt arbeidsliv i strevsomme jobber med eldre, syke, pleietrengende, barn og andre som trenger støtte, skriver Davidsen.

NY BOK: I går lanserte forfatter Magnus Marsdal sitt nye stridsskrift «Mye å miste». Foto: DAGBLADET
NY BOK: I går lanserte forfatter Magnus Marsdal sitt nye stridsskrift «Mye å miste». Foto: DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media